Bij een VLOS is de snelle levertijd van groot belang. De totale levertijd is 2 á 3 weken. De passchoenen zijn normaal gesproken binnen 1 week klaar om gepast te worden.
Voorlopige orthopedische schoenen (VLOS)
Een VLOS noemen we ook wel een revalidatieschoen. Revalidatieschoenen zijn tijdelijke schoenen waar alle noodzakelijke orthopedische schoenvoorzieningen in zijn aangebracht. De schoenen zorgen voor bescherming en mobilisatie van de voeten.
Bent u door uw (revalidatie)arts naar een orthopedisch schoenmaker of orthopedisch schoentechnoloog doorgestuurd voor het aanmeten van een VLOS? Neem dan contact op met Smeets Loopcomfort.
Wat zijn revalidatieschoenen?
Voorlopige orthopedische schoenen zijn tijdelijke orthopedische schoenen. De schoenen worden vooral gebruikt tijdens een revalidatieproces, bijvoorbeeld na een operatie of bij langdurige wonden (ulcera). In revalidatieschoenen zijn alle benodigde orthopedische voorzieningen verwerkt, bijvoorbeeld voor het verminderen van druk op een wondgebied. Het grootste onderscheid tussen orthopedische schoenen en voorlopige orthopedische schoenen is de levertijd en het uiterlijk. Voorlopige orthopedische schoenen worden veel sneller gemaakt, namelijk in 2 weken tijd. Het uiterlijk van een voorlopige orthopedische schoen is altijd zwart, hier is geen keuze in.
Proces van aanmeten tot en met nacontrole
Verwijzing
U heeft een verwijzing gekregen van uw revalidatiearts. Daarna maakt u zo snel mogelijk een afspraak voor het aanmeten van de VLOS. Het aanmeten van een voorlopige orthopedische schoen is, net als bij orthopedische schoenen, vakwerk en vraagt om kundigheid en precisie.
Eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak bespreekt u uw wensen, klachten, aandoeningen en/of beperkingen met uw behandelaar. Uw behandelaar zal kijken naar uw voeten en de stand van uw lichaam. Dit gebeurt zowel staand als indien mogelijk ook lopend. Daarna worden uw voeten en onderbenen opgemeten. Dit kan op verschillende manieren en gebeurt zowel met een 3D-scan als gipsafdruk, afhankelijk van de situatie. Met deze gegevens maken we uw leesten. Dit zijn mallen van uw voeten in hout of kunststof. Over de leest maken we uw schoenen. Voordat we uw schoenen definitief maken, maken we passchoenen. De passchoenen zijn meestal gemaakt van doorzichtig plastic.
Schoenen passen
Na 1 week komt u terug om uw passchoenen te passen. Tijdens het passen controleert uw behandelaar de leest en beoordeelt hij of zij hoe uw voet uiteindelijk in de schoen komt te zitten. Na de pasafspraak doet uw behandelaar de laatste aanpassingen. Als de leest en het schoenenplan helemaal kloppend zijn, worden uw voorlopige orthopedische schoenen gemaakt. Hierin is geen keuzemogelijkheid voor leder of kleur, dit is altijd zwart leder.
Schoenen ophalen
Na ongeveer 1 week zijn uw revalidatieschoenen klaar. U komt uw VLOS op afspraak afhalen. Tijdens het ophalen gecontroleerd de behandelaar alles en geeft hij of zij u uitleg over het op de juiste manier aan- en uittrekken van de VLOS.
Controle afspraak
Tijdens de controleafspraak bespreekt uw behandelaar hoe het inlopen van de VLOS is gegaan, en of er nog verbeterpunten zijn. Uw behandelaar zal de verbeterpunten aan uw schoenen verwerken. Dit gebeurt ook in overleg met uw revalidatiearts. Het verdere controle-traject is afhankelijk van het revalidatie-traject en/of wondgenezing. We stemmen dit af op uw persoonlijke situatie.
Handige informatie
Voorlopige orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij moet u rekening houden met uw eigen risico. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u namelijk eerst uw eigen risico, als deze nog niet (volledig) op is. Bij uw zorgverzekeraar kunt u de hoogte en stand van uw eigen risico opvragen.
Naast het eigen risico geldt er voor orthopedische schoenen ook een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is wettelijk vastgesteld en kan per kalenderjaar verschillen. Bekijk de pagina over
De betaling van de eigen bijdrage verschilt per zorgverzekeraar: of u betaalt direct aan Smeets Loopcomfort of u betaalt direct aan uw zorgverzekeraar. Na betaling van het eigen risico en de eigen bijdrage, krijgt u uw voorlopige orthopedische schoenen in eigendom. Om het voor u makkelijker te maken regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag en declaratie van uw orthopedische schoenen met uw zorgverzekeraar.
Bent u tevreden over het eerste paar aangepaste schoenen dat u heeft laten maken door ons? En bent u ouder dan 16 jaar? Dan mag u minimaal 3 maanden na ontvangst van uw eerste paar, een wisselpaar schoenen door ons laten aanpassen. Het wisselpaar is een extra paar schoenen waarmee u kunt afwisselen, dit wordt ook wel een reservepaar genoemd. Op deze manier heeft u altijd 2 paar passende aangepaste schoenen ter beschikking. Voor het bestellen van een wisselpaar is ook u eigen risico van toepassing.
Een wisselpaar en gebruikstermijn, zoals bij een volledig orthopedische schoen, bestaat niet bij een VLOS omdat het een tijdelijke schoen is.
Het inloopadvies bij revalidatieschoenen is per situatie heel verschillend. Uw behandelaar zal, in overleg met uw (revalidatie)arts, een inloopschema voor u maken.
– Poets uw schoen(en) één keer per week om het leer in perfecte conditie te houden.
– Haal ‘s nachts het voetbed of supplement uit de VLOS en leg deze ernaast, zodat deze beter kan luchten.
– Schoenen met klittenbanden kunt u het beste sluiten als u de schoenen niet draagt. Zo voorkomt u dat er vuil in de klittenbanden komt.