Orthesen

Heeft u een klapvoet als gevolg van krachtverlies? Dan kan het wenselijk zijn om dit te compenseren, om het lopen te verbeteren.  Ook de correctie van een standsafwijking kan door middel van een orthese gedaan worden. 

Bent u door uw medisch specialist naar een orthopedisch technicus doorgestuurd voor het aanmeten van een orthese? Dan kunt u bij Smeets Loopcomfort terecht. Wij maken verschillende soorten orthesen zoals: korsetten, enkel-voet-orthese, scoliose-braces, kyfose-braces, knie-enkel-voet-orthese, knie-braces, polskokers, duim- en vingerspalken.

Wat is een orthese?

Een orthese is een uitwendig gedragen hulpmiddel dat een lichaamsdeel ondersteunt of corrigeert. Het kan gezien worden als een verzamelnaam voor heel veel (orthopedische) hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een enkel-voetorthese bij krachtverlies of een korset om de rug te ondersteunen.

Aanmeten tot en met nacontrole

U heeft een verwijzing gekregen van uw medisch specialist voor een orthese. Vergeet uw verwijzing niet mee te nemen naar de eerste afspraak. Het aanmeten van een orthese is vakwerk en vraagt om kundigheid en precisie. Hiervoor bent u op het juiste adres bij Smeets Loopcomfort.

Tijdens de eerste afspraak wordt met u besproken wat uw klachten, aandoeningen en beperkingen zijn. Maar ook zeker de mogelijkheden en wensen van u als patiënt. Samen bespreken we met u welke doelen we stellen en welke beperkingen we gaan proberen weg te nemen. Uw orthopedisch technicus zal kijken naar de stand, volume en functionaliteit van het lichaamsdeel waarvoor de orthese gemaakt zal gaan worden. Samen met u bepalen we welke orthese het beste bij u past. 

Er wordt een keuze gemaakt in uitvoering en materiaal. Met uitvoering bedoelen we de verschillende technische mogelijkheden om een orthese te maken. Er is een ruime keuze in materialen die we kunnen gebruiken, zoals verschillende kunststoffen en leer. Het komt vaak voor dat we combinaties van verschillende materialen gebruiken, afgestemd op wat u nodig heeft, gevolgd door het opmeten van dit lichaamsdeel. Het opmeten kan op verschillende manieren, zoals een 3D-scan, 2D-afdruk of via een gipshulsafdruk. Indien een maatwerk-orthese de beste optie is voor u, wordt er een mal gemaakt. Over deze mal wordt uw orthese gemaakt. Indien een confectie-orthese voldoende is, kan deze meestal meteen gepast worden.

Uw orthopedisch technicus zal de maatwerk-orthese na ongeveer drie weken met u passen. Tijdens het passen controleert uw orthopedisch technicus de pasvorm, ondersteuning en eventuele correctie van de orthese. Soms zijn er nog kleine aanpassingen of is er een extra passessie nodig. Uw orthopedisch technicus zal dit met u bespreken en indien gewenst met uw revalidatiearts en/of fysiotherapeut. Als de uiteindelijke orthese gemaakt kan worden, duurt dit ongeveer twee tot vier weken afhankelijk van de soort orthese.

U kunt uw orthese op afspraak afhalen. Tijdens het ophalen wordt alles gecontroleerd en krijgt u nogmaals uitleg over het op de juiste manier aan- en uittrekken van de orthese. Ook krijgt u een op uw situatie afgestemd indraagadvies voor uw orthese. Als laatste wordt een controleafspraak gepland voor over vier tot zes weken. Tijdens de controleafspraak wordt besproken hoe het indragen van de orthese is gegaan en of er nog verbeterpunten zijn. De orthopedisch technicus zal de verbeterpunten aan uw orthese verwerken. 

Heeft u na de laatste controle toch nog klachten of komen de klachten terug, plan dan altijd een controle afspraak in. Daarnaast adviseren we om jaarlijks op controle te komen. Kinderen die nog groeien, zien we graag twee keer per jaar terug voor controle.

Handige informatie

Levertijd

Voordat we een orthese mogen maken, hebben we altijd een toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Gelukkig voor u regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag van uw orthese met uw zorgverzekeraar. Na het aanmeten van een maatwerk-orthese duurt het drie weken voordat de proeforthese klaar is. Soms zijn er nog kleine aanpassingen of is er een extra passessie nodig. Uw orthopedisch technicus zal dit met u bespreken en indien gewenst met uw revalidatiearts en/of fysiotherapeut. Als de uiteindelijke maatwerk-orthese gemaakt kan worden, duurt dit nog ongeveer twee tot vier weken afhankelijk van de soort orthese. Een confectieorthese is vaak direct pasklaar en helemaal klaar voor gebruik, na gemiddeld een week.

Vergoeding

Elke zorgverzekeraar stelt zijn eigen voorwaarden voor de vergoeding van een orthese. Dit is ook afhankelijk van de soort orthese. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar onze vergoedingen pagina. Daar staat per zorgverzekeraar uitgeschreven wat de vergoedingen en voorwaarden zijn per zorgverzekeraar. U heeft wel altijd een verwijzing nodig van een medisch specialist, zoals bijvoorbeeld een revalidatiearts of orthopeed zijn én de orthese moet voor permanent gebruik zijn. Een orthese voor het sporten of met een cosmetisch doel, wordt niet vergoed. 

Omdat een orthese vergoed wordt uit de basisverzekering, dient u rekening te houden met uw eigen risico. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u namelijk eerst uw eigen risico als deze nog niet (volledig) op is. U betaalt eventueel ook nog een eigen bijdrage voor uw orthese. Om het voor u makkelijker te maken regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag en declaratie van uw orthese met uw zorgverzekeraar. De betaling van de eigen bijdrage is verschillend per zorgverzekeraar; dit betaalt u of rechtstreeks aan Smeets Loopcomfort of u betaalt dit aan uw zorgverzekeraar. Onze orthopedisch technicus zal dit proces en de vervolgstappen met u bespreken, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Draagadvies

Gun uw lichaam en de orthese de gelegenheid om aan elkaar te wennen. Hoewel de orthese op uw maten is gemaakt, moet uw lichaam wennen aan de correctie en ondersteuning die de orthese u geeft. Het is daarom erg belangrijk dat u de orthese gedurende de eerste weken regelmatig draagt. Een indraagtijd is noodzakelijk. Wij adviseren u gebruik te maken van het indraagschema dat u ontvangt van uw orthopedisch technicus. Daarnaast is het belangrijk om de eerste dagen regelmatig, het liefste ieder uur, te controleren of er geen drukplekken of schaafplekken ontstaan.

Ervaart u problemen tijdens het indragen van uw orthese? Of merkt u druk- of schaafplekken? Neem dan meteen contact met ons op voor een afspraak.

Om uw huid te beschermen, kan het wenselijk zijn om een strak beschermend kledingstuk onder uw orthese te dragen, zoals een kous of hemd. Hierdoor blijft ook de binnenkant van de orthese langer goed.

Gebruikerstermijn

Elke zorgverzekeraar stelt zijn eigen minimale gebruikstermijnen vast en dit kan per jaar ook wijzigen. De gebruikstermijnen geven aan hoelang een orthese minimaal mee moet gaan. Gebruikstermijnen van een orthese zijn meestal minimaal 24 maanden. 

Wilt u meer gepersonaliseerde informatie hierover? Vraag het uw orthopedisch technicus, kijk op de vergoedingen pagina of neem contact met ons op, wij zoeken het graag voor u uit.

Verzorging en onderhoud

Verzorging en onderhoud is van groot belang voor een optimaal draagcomfort en een optimale levensduur van uw orthese. Door uw orthese eenmaal per week te onderhouden, houdt u uw orthese in goede conditie. De manier van schoonmaken en onderhouden is afhankelijk van de gebruikte materialen. Uw orthopedisch technicus zal u informeren over de gebruikte materialen. Voor elke orthese is het belangrijk om deze dagelijks te laten luchten. Meestal is dit ’s nachts het makkelijkste om te doen. Leg de orthese open (indien mogelijk), in een goed geventileerde ruimte.  

Hieronder vindt u van de meest voorkomende materialen de schoonmaak- en onderhoudsinstructies. 

Kunststof
Kunststoffen kunnen het best worden schoongemaakt in lauwwarm water met een zachte doek of spons. Eventueel met een klein beetje neutrale zeep. Droog daarna de orthese goed af en laat verder aan de lucht drogen.

Metalen
Probeer de metalen onderdelen te ontwijken met het schoonmaken met water. Dit voorkomt dat het metaal gaat roesten. 

Textiel
Was uw orthese met de hand in lauwwarm water met een klein beetje fijnwasmiddel. U kunt een zacht borsteltje gebruiken om vlekken te verwijderen. Spoel daarna uw orthese goed uit met water. Laat de orthese liggend drogen in een goed geventileerde ruimte. Gebruik geen centrifuge, droger of andere warmtebron en laat ook niet in de zon drogen 

Leer
Leer kan op verschillende manieren onderhouden worden. Bij een orthese is dit anders dan bij schoenen. Leer van een orthese kan het best worden schoongemaakt met lauwwarm water en een zachte doek. Eventueel met een klein beetje neutrale zeep. Let op dat het leer niet te nat wordt. 

Droog daarna de orthese goed af en laat aan de lucht drogen, niet bij de verwarming of in de zon. Na het drogen kunt u het leer inspuiten met een beschermende en/of waterafstotende spray tegen vuil en vocht. Voor extra verzorging kunt u het leer één keer per maand poetsen met een kleurloze schoenpoets. Vergeet niet de schoenpoets na te poetsen met een schone, droge, zachte doek.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details