Allergeenvrije schoenen

Allergeenvrije schoenen zijn speciaal gemaakt voor mensen met allergieën. Ze worden in zowel orthopedische als semi-orthopedische uitvoering gemaakt.

Heeft u een allergie voor bepaalde materialen en kunt u hierdoor geen ‘normale’ schoenen vinden? Dan kunnen allergeenvrije schoenen de oplossing bieden. Hiervoor kunt u bij Smeets Loopcomfort terecht. Wij maken onze allergeenvrije schoenen voor u op maat. U kunt bij ons kiezen uit verschillende modellen, kleuren en materialen, waarbij we specifiek kijken naar welke materialen mogelijk zijn.

Wat zijn allergeenvrije schoenen?

Allergeenvrije schoenen zijn schoenen speciaal gemaakt voor mensen met allergieën. De meest voorkomende allergieën zijn allergieën voor looistoffen, lijmen of rubbers. Allergeenvrije schoenen worden in zowel orthopedische als semi-orthopedische uitvoeringen gemaakt. Het grootste verschil ten opzichte van ‘gewone’ OSA of OSB is de materiaalkeuze.

Proces van aanmeten tot en met nacontrole 

Verwijzing
Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor allergeenvrije schoenen heeft u een verwijzing nodig van een dermatoloog. Vergeet deze dan ook zeker niet mee te nemen naar u eerste afspraak.

Eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak bespreekt u uw wensen, klachten, aandoeningen en/of beperkingen met uw orthopedisch schoenmaker of orthopedisch schoentechnoloog (hierna behandelaar genoemd). Uw behandelaar zal kijken naar uw voeten en de stand van uw lichaam. Dit gebeurt zowel staand als indien mogelijk ook lopend. Daarna worden uw voeten en onderbenen opgemeten. Dit kan op verschillende manieren en gebeurt zowel met een 3D-scan als gipsafdruk, afhankelijk van de situatie. Uw behandelaar zal op basis van uw maatgegevens bepalen welke uitvoering van schoenen voor u de oplossing kan bieden. Bijvoorbeeld OSA, OSB of MCO.

Schoenen ophalen
Als uw allergeenvrije schoenen klaar zijn, komt u uw schoenen op afspraak afhalen. Tijdens het ophalen controleert uw behandelaar alles en krijgt u uitleg over het op de juiste manier aan- en uittrekken van de schoenen. Ook krijgt u een op uw situatie afgestemd inloopadvies voor uw schoenen. Als laatste wordt een controle afspraak gepland voor over 4 tot 6 weken.

Controle afspraak
Tijdens de controleafspraak bespreekt u met uw behandelaar hoe het inlopen van de schoenen is gegaan, en of er nog verbeterpunten zijn. Uw behandelaar zal de verbeterpunten aan uw schoenen verwerken. Heeft u na de laatste controle toch nog klachten of komen de klachten terug? Plan dan altijd een afspraak in. Daarnaast adviseren we om jaarlijks op controle te komen, om te controleren of uw schoenen u nog goed passen.

Handige informatie

Levertijd

Laat u voor de eerste keer allergeenvrije schoenen aanmeten? Dan maken we voor de levertijd onderscheid in de soort allergeenvrije schoen. Bij de uitvoering OSA moet u rekening houden met een totale levertijd van ongeveer 8 tot 12 weken, afhankelijk van het aantal passessies. De passchoenen zijn na 3 weken klaar en het duurt nog ongeveer 5 weken totdat de definitieve allergeenvrije schoenen helemaal af zijn. Heeft u eerder al een paar allergeenvrije schoenen door ons laten aanmeten? Omdat de leest van uw schoenen al bij ons bekend is, is de levertijd van een paar allergeenvrije schoenen een stuk korter, namelijk ongeveer 6 weken.

Bij een OSB- of MCO-uitvoering is de productietijd ongeveer 6 weken.

Vergoeding

Maatwerk allergeenvrije schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij moet u rekening houden met uw eigen risico. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u namelijk eerst uw eigen risico, als deze nog niet (volledig) op is. Bij uw zorgverzekeraar kunt u de hoogte en stand van uw eigen risico opvragen.

Naast het eigen risico geldt er voor orthopedische schoenen ook een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is wettelijk vastgesteld en kan per kalenderjaar verschillen. Bekijk de pagina over vergoedingen om de vastgestelde eigen bijdrage van dit jaar te bekijken. De betaling van de eigen bijdrage verschilt per zorgverzekeraar: of u betaalt direct aan Smeets Loopcomfort of u betaalt direct aan uw zorgverzekeraar. 

Na betaling van het eigen risico en de eigen bijdrage, krijgt u uw schoenen in eigendom. Om het voor u makkelijker te maken regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag en declaratie van uw orthopedische schoenen met uw zorgverzekeraar.

Wisselpaar

Bent u tevreden over het eerste paar allergeenvrije schoenen dat u heeft laten maken door ons? En bent u ouder dan 16 jaar? Dan mag u, na minimaal 3 maanden na ontvangst van uw eerste paar, een wisselpaar schoenen door ons laten maken. Het wisselpaar is een extra paar schoenen waarmee u kunt afwisselen, dit wordt ook wel een reservepaar genoemd. Op deze manier heeft u altijd twee paar passende schoenen ter beschikking.

Voor het bestellen van een wisselpaar zijn ook uw eigen risico en eigen bijdrage van toepassing.

Gebruikstermijnen

Elke zorgverzekeraar stelt de eigen minimale gebruikstermijnen voor orthopedische schoenen vast. De gebruikstermijnen geven aan hoe lang een paar schoenen gemiddeld gebruikt kan worden. Deze gebruikstermijnen kunnen per jaar wijzigen. Bekijk de pagina over vergoedingen om de vastgestelde gebruikstermijnen voor uw zorgverzekering van dit jaar te bekijken.

Wilt u meer gepersonaliseerde informatie over de gebruikstermijnen van orthopedische schoenen ontvangen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Inlopen

Geef uw voeten en schoenen de tijd om aan elkaar te wennen. Hoewel de schoenen op maat zijn gemaakt, moeten uw voeten wennen aan de correctie en ondersteuning die de orthopedische schoenen u geven. Wij adviseren u gebruik te maken van het inloopschema dat u heeft gekregen van uw behandelaar.

Heeft u problemen tijdens het inlopen van de schoenen? Neem dan meteen contact met ons op voor een afspraak.

Verzorging en onderhoud

Verzorging en onderhoud is van groot belang voor een optimaal draagcomfort en levensduur van uw orthopedische schoenen.  Door uw orthopedische schoenen eenmaal per week te poetsen houdt u het leer mooi, soepel en in goede conditie. 

Gladde leersoorten onderhoudt u het beste met een schoencrème. Suède en nubuck houdt u mooi door af en toe op te borstelen met een suèdeborstel of nubuckblokje en regelmatig in te spuiten met beschermende en/of waterafstotende spray. 

Onder verzorging en onderhoud valt ook het afwisselen van uw orthopedische schoenen, hierdoor gaan u schoenen langer mee. Wij adviseren u daarom om dezelfde orthopedische schoenen niet langer dan 2 dagen achter elkaar te dragen. Op deze manier kan het andere paar orthopedische schoenen kan ‘luchten’. 

Het aan- en uittrekken van uw orthopedische schoenen heeft ook invloed op de levensduur van uw schoenen. Daarom adviseren wij bij het aan- en uittrekken van uw orthopedische schoenen de sluiting altijd volledig los te maken. Dat is gemakkelijker voor u en beter voor de schoen. Let bij het aantrekken van uw orthopedische schoenen op dat de hiel goed achterin de schoen zit en trek de sluiting stevig vast voor optimale ondersteuning van uw voeten. Ook raden wij u aan om een schoenlepel te gebruiken. Dit voorkomt vervormingen van uw orthopedische schoenen.

Uw orthopedische schoenen op tijd laten repareren verlengt ook de levensduur. Het is raadzaam om, vanwege eventuele garantie, reparaties aan uw orthopedische schoenen te laten uitvoeren door uw eigen orthopedisch schoentechnicus. Laat de hakken of zolen op tijd vervangen: te lang doorlopen op versleten hakken of zolen kan onherstelbare schade aanrichten aan uw orthopedische schoenen. Dit kan hogere reparatiekosten als gevolg hebben. Slijtage door normaal gebruik en door onzorgvuldig gebruik vallen niet onder de garantie. Herstel hiervan is voor eigen rekening.

Verder hebben we nog een aantal tips om uw orthopedische schoenen zo goed mogelijk te houden:

– Draag katoenen of wollen sokken of kousen. Vooral bij veel transpiratie. Verschoon deze dagelijks of vaker indien nodig;

– Was en controleer uw voeten dagelijks;

– Zet uw orthopedische schoenen nooit op of tegen een warmtebron om ze sneller te laten drogen. Wanneer u dat wel doet, kunnen de materialen dan vervormen of krimpen. Als uw schoenen erg nat zijn geworden, kunt u ze het beste laten drogen op kamertemperatuur met een prop absorberend (kranten)papier erin.

Wij geven voor 3 maanden garantie op de pasvorm van uw schoenen, mits de voet niet verandert. Wij geven 6 maanden garantie op het materiaal van uw schoenen, met uitzondering van ritsen.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details