Orthopedische schoenen (OSA)

Sommige voeten passen door de afwijkende vorm niet in confectieschoenen. Of een schoen heeft niet de gewenste werking. Als een schoenaanpassing of semi orthopedische schoenen ook geen oplossing biedt, komt u meestal uit bij volledig op maat gemaakte orthopedische schoenen.

Bent u door uw medisch specialist of podotherapeut naar een orthopedisch schoenmaker doorgestuurd voor het aanmeten van volledig orthopedische schoenen? Dan kunt u bij Smeets Loopcomfort terecht. Wij maken onze schoenen volledig voor u op maat. U kunt bij ons kiezen uit verschillende modellen, kleuren en leersoorten.

Wat zijn orthopedische schoenen (OSA)?

Orthopedische schoenen worden helemaal voor u op maat gemaakt. Zo zorgen de schoenen voor de beste ondersteuning en een betere mobiliteit voor mensen met klachten aan de onderste ledematen. Denk bij dit soort klachten aan voet- en/of enkelproblemen of aan voeten die niet in reguliere confectieschoenen passen.

Orthopedische schoenen zijn geschikt als oplossing voor veel voetaandoeningen, bijvoorbeeld voor platvoeten, een grote teen die scheef staat, klauw- of hamertenen, klompvoeten, voetafwijkingen als gevolg van diabetes en reuma en nog veel meer. Maar ook andere aandoeningen zoals artrose in het enkelgewricht of krachtverlies in de voet en/of been kunnen verbeteren met het dragen van orthopedische schoenen. 

Orthopedische schoenen worden ook wel orthopedisch schoeisel type A genoemd,  afgekort: OSA.

Proces van aanmeten tot en met nacontrole 

Bekijk het proces van de eerste afspraak hier.

Verwijzing
U heeft een verwijzing gekregen van uw medisch specialist of podotherapeut voor orthopedische schoenen. Een medisch specialist is vaak een orthopeed, revalidatiearts of reumatoloog, maar kan ook een andere specialist zijn. Vergeet uw verwijzing niet mee te nemen naar de eerste afspraak. Als u bent doorverwezen door een podotherapeut van RondOm Podotherapeuten dan zijn uw onderzoeksgegevens al met ons gedeeld. Dat is handig, want dan hoeft u niet opnieuw uw verhaal te vertellen. Het aanmeten van orthopedische schoenen is vakwerk en vraagt om kundigheid en precisie. Hiervoor bent u op het juiste adres bij Smeets Loopcomfort.

Eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak bespreekt u uw wensen, klachten, aandoeningen en/of beperkingen met uw orthopedisch schoenmaker of orthopedisch schoentechnoloog (hierna behandelaar genoemd). Uw behandelaar zal kijken naar uw voeten en de stand van uw lichaam. Dit gebeurt zowel staand en indien mogelijk ook lopend. Daarna worden uw voeten en onderbenen opgemeten. Dit kan op verschillende manieren en gebeurt zowel met een 3D-scan als gipsafdruk, afhankelijk van de situatie. Met deze gegevens maken we uw leesten. Dit zijn mallen van uw voeten in hout of kunststof. Over de leest maken we uw schoenen. Voordat we uw schoenen definitief maken, maken we passchoenen. De passchoenen zijn meestal gemaakt van doorzichtig plastic.

Passchoenen
Na 3 weken komt u terug om uw passchoenen te passen. Tijdens het passen controleert de behandelaar de leest en beoordeelt hij of zij hoe uw voet uiteindelijk in de schoen komt te zitten. Na de pasafspraak worden de laatste aanpassingen gedaan of er kan mogelijk nog een extra passessie nodig zijn. Dit wordt altijd met u besproken. Als er een extra passessie nodig is, wordt het passen meestal gedaan met een paar proef loopschoenen. Met dit type passchoen wordt vooral de werking van de schoen gecontroleerd. Dit komt vooral voor wanneer er hoge orthopedische schoenen nodig zijn. 

Definitieve orthopedische schoenen
Als de leest en het schoenenplan helemaal kloppen en behandelaar en u tevreden zijn, maken we uw definitieve schoenen. U kunt bij ons kiezen uit verschillende modellen, kleuren en leersoorten. Uw behandelaar zal u hierin adviseren. Kijk voor de mogelijkheden in onze catalogus

Schoenen ophalen
Na ongeveer 6 weken zijn uw schoenen klaar. U kunt uw schoenen op afspraak afhalen. Tijdens het ophalen wordt alles gecontroleerd en krijgt u uitleg over het op de juiste manier aan- en uittrekken van de schoenen. Ook krijgt u een op uw situatie afgestemd inloopadvies voor uw schoenen. Als laatste wordt een controle afspraak gepland voor over 4 tot 6 weken. 

Controle afspraak
Tijdens de controle afspraak bespreken we hoe het inlopen van de schoenen is gegaan en of er nog verbeterpunten zijn. De behandelaar zal de verbeterpunten aan uw schoenen verwerken. Heeft u na de laatste controle toch nog klachten of komen de klachten terug, plan dan altijd een controle afspraak in. Daarnaast adviseren we om jaarlijks op controle te komen, om te controleren of uw schoenen u nog goed passen.

Handige informatie

Levertijd

Laat u voor de eerste keer orthopedische schoenen aanmeten? Dan kunt u rekening houden met een levertijd van ongeveer 9 tot 12 weken. De productie van passchoenen duurt ongeveer 3 weken per keer. Het maken van definitieve orthopedische schoenen neemt ongeveer 6 weken in beslag. Hierdoor is de levertijd van herhalingsparen een stuk korter: 6 tot 8 weken. 

Vergoeding

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij moet u rekening houden met uw eigen risico. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u namelijk eerst uw eigen risico, als deze nog niet (volledig) op is. Bij uw zorgverzekeraar kunt u de hoogte en stand van uw eigen risico opvragen.

Naast het eigen risico geldt er voor orthopedische schoenen ook een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is wettelijk vastgesteld en kan per kalenderjaar verschillen. Bekijk de pagina over vergoedingen om de vastgestelde eigen bijdrage van dit jaar te bekijken. De betaling van de eigen bijdrage verschilt per zorgverzekeraar: of u betaalt direct aan Smeets Loopcomfort of u betaalt direct aan uw zorgverzekeraar. 

Na betaling van het eigen risico en de eigen bijdrage, krijgt u uw schoenen in eigendom. Om het voor u makkelijker te maken regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag en declaratie van uw orthopedische schoenen met uw zorgverzekeraar.

Wisselpaar

Bent u tevreden over het eerste paar orthopedische schoenen dat u heeft laten maken door ons? En bent u ouder dan 16 jaar? Dan mag u, minimaal 3 maanden na ontvangst van uw eerste paar, een wisselpaar schoenen door ons laten maken. Het wisselpaar is een extra paar schoenen waarmee u kunt afwisselen, dit wordt ook wel een reservepaar genoemd. Op deze manier heeft u altijd twee paar voor u goed passen orthopedisch schoeisel ter beschikking. 

Voor het bestellen van een wisselpaar zijn ook uw eigen risico en eigen bijdrage van toepassing. 

Gebruikstermijnen

Elke zorgverzekeraar stelt de eigen minimale gebruikstermijnen voor orthopedische schoenen vast. De gebruikstermijnen geven aan hoe lang een paar schoenen gemiddeld gebruikt kan worden. Deze gebruikstermijnen kunnen per jaar wijzigen. Bekijk de pagina over vergoedingen om de vastgestelde gebruikstermijnen voor uw zorgverzekering van dit jaar te bekijken.

Wilt u meer gepersonaliseerde informatie over de gebruikstermijnen van orthopedische schoenen ontvangen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Inlopen

Geef uw voeten en schoenen de tijd om aan elkaar te wennen. Hoewel de schoenen op maat zijn gemaakt, moeten uw voeten wennen aan de correctie en ondersteuning die de orthopedische schoenen u geven. De bovenkant van uw nieuwe schoenen is gemaakt van leer, dat zich langzaam aanpast aan de vorm van uw voeten. Het is daarom belangrijk dat u de schoenen tijdens de eerste weken veel draagt. Wij adviseren u gebruik te maken van het inloopschema dat u heeft gekregen van uw behandelaar.

Heeft u problemen tijdens het inlopen van de schoenen? Neem dan meteen contact met ons op voor een afspraak.

Verzorging en onderhoud

Verzorging en onderhoud is van groot belang voor een optimaal draagcomfort en levensduur van uw orthopedische schoenen.  Door uw orthopedische schoenen eenmaal per week te poetsen houdt u het leer mooi, soepel en in goede conditie. 

Gladde leersoorten onderhoudt u het beste met een schoencrème. Suède en nubuck houdt u mooi door af en toe op te borstelen met een suèdeborstel of nubuckblokje en regelmatig in te spuiten met beschermende en/of waterafstotende spray. 

Onder verzorging en onderhoud valt ook het afwisselen van uw orthopedische schoenen, hierdoor gaan u schoenen langer mee. Wij adviseren u daarom om dezelfde orthopedische schoenen niet langer dan 2 dagen achter elkaar te dragen. Op deze manier kan het andere paar orthopedische schoenen ‘luchten’. 

Het aan- en uittrekken van uw orthopedische schoenen heeft ook invloed op de levensduur van uw schoenen. Daarom adviseren wij bij het aan- en uittrekken van uw orthopedische schoenen de sluiting altijd volledig los te maken. Dat is gemakkelijker voor u en beter voor de schoen. Let bij het aantrekken van uw orthopedische schoenen op dat de hiel goed achterin de schoen zit en trek de sluiting stevig vast voor optimale ondersteuning van uw voeten. Ook raden wij u aan om een schoenlepel te gebruiken. Dit voorkomt vervormingen van uw orthopedische schoenen.

Uw orthopedische schoenen op tijd laten repareren verlengt ook de levensduur. Het is raadzaam om, vanwege eventuele garantie, reparaties aan uw orthopedische schoenen te laten uitvoeren door uw eigen orthopedisch schoentechnicus. Laat de hakken of zolen op tijd vervangen: te lang doorlopen op versleten hakken of zolen kan onherstelbare schade aanrichten aan uw orthopedische schoenen. Dit kan hogere reparatie kosten als gevolg hebben. Slijtage door normaal gebruik en door onzorgvuldig gebruik vallen niet onder de garantie. Herstel hiervan is voor eigen rekening.

Verder hebben we nog een aantal tips om uw orthopedische schoenen zo goed mogelijk te houden:

– Draag katoenen of wollen sokken of kousen. Vooral bij veel transpiratie. Verschoon deze dagelijks of vaker indien nodig;

– Was en controleer uw voeten dagelijks;

– Zet uw orthopedische schoenen nooit op of tegen een warmtebron om ze sneller te laten drogen. Wanneer u dat wel doet, kunnen de materialen dan vervormen of krimpen. Als uw schoenen erg nat zijn geworden, kunt u ze het beste laten drogen op kamertemperatuur met een prop absorberend (kranten)papier erin.

Wij geven voor 3 maanden garantie op de pasvorm van uw schoenen, mits de voet niet verandert. Wij geven 6 maanden garantie op het materiaal van uw schoenen, met uitzondering van ritsen.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details