Korset, Scoliose-brace en Kyfose-brace

Als u rugklachten heeft of een scoliose of kyfose, dan kunt u soms wat extra ondersteuning gebruiken. Een korset, scoliose-brace of kyfose-brace kan u deze ondersteuning geven.

Bent u door uw medisch specialist naar een orthopedisch technicus doorgestuurd voor het aanmeten van een korset, scoliose-brace of kyfose-brace? Dan kunt u bij Smeets Loopcomfort terecht. Wij maken onze korsetten, scoliose-braces en kyfose-braces volledig afgestemd op uw maat.

Wat is een korset, scoliose-brace of kyfose-brace?

Een korset, scoliose-brace of kyfose-brace wordt gebruikt om uw rug en/of romp te ondersteunen of te corrigeren. Een korset, scoliose-brace of kyfose-brace kan voor tijdelijk of permanent gebruik zijn, dit is mede afhankelijk van uw (rug)klachten. De hoogte van een korset, scoliose-brace of kyfose-brace is verschillend per persoon, afhankelijk van op welke plek van de wervelkolom er behandeld wordt. Een korset kan gemaakt worden in zowel een confectie als maatwerk uitvoering. Een scoliose-brace of kyfose-brace is bijna altijd maatwerk, omdat een scoliose en kyfose bij iedereen anders is.

Aanmeten tot en met nacontrole

U heeft een verwijzing gekregen van uw medisch specialist voor een korset, scoliose-brace of kyfose-brace. Vergeet uw verwijzing niet mee te nemen naar de eerste afspraak. Het aanmeten van een korset, scoliose-brace of kyfose-brace is vakwerk en vraagt om kundigheid en precisie. Hiervoor bent u op het juiste adres bij Smeets Loopcomfort.

Tijdens de eerste afspraak wordt met u besproken wat de klachten, aandoeningen en beperkingen zijn, maar ook zeker de mogelijkheden en wensen van u als patiënt. Samen bespreken we welke doelen we stellen en welke beperkingen we gaan proberen weg te nemen. 

Uw orthopedisch technicus zal kijken naar de stand van uw lichaam zowel staand als lopend. Gevolgd door het opmeten van de rug en/of romp. Dit kan op verschillende manieren, met bijvoorbeeld een 3D-scan of gipshulsafdruk, afhankelijk van de situatie. Hierna zal een keuze worden gemaakt in uitvoering en materiaal. Met uitvoering bedoelen we of een confectie of maakwerk product het beste bij u past. Er is een ruime keuze in materialen die we kunnen gebruiken, zoals textiel, verschillende kunststoffen en leer. Het kan ook voorkomen dat we combinaties van verschillende materialen gebruiken, afgestemd op wat u nodig heeft. We hebben verschillende confectie korsetten op voorraad, waardoor er meteen gepast kan worden. Indien er nog aanpassingen nodig zijn, kunt u de korset na twee weken afhalen op afspraak. 

Indien de gewenste oplossing voor u een maatwerk korset of brace is, wordt er een mal gemaakt. Over de mal wordt uw korset of brace gemaakt. Uw orthopedisch technicus zal korset of brace na ongeveer drie weken met uw passen. Tijdens het passen controleert uw orthopedisch technicus de pasvorm, ondersteuning en eventuele correctie van de korset of brace. Soms zijn er nog kleine aanpassingen of is er een extra passessie nodig.

Uw orthopedisch technicus zal dit met u bespreken en indien gewenst met uw revalidatiearts en/of fysiotherapeut. Als de uiteindelijke korset of brace gemaakt kan worden, duurt dit ongeveer twee tot vier weken afhankelijk van de soort korset, scoliose-brace of kyfose-brace.

Tijdens de afhaal afspraak wordt alles gecontroleerd en krijgt u uitleg over op een juiste wijzen aan- en uittrekken van de korset, scoliose-brace of kyfose-brace. Tevens krijgt u een op uw situatie afgestemd indraagadvies en wordt er een controle afspraak gepland na vier tot zes weken. Tijdens deze controle bespreken we hoe het is gegaan, en of er nog verbeterpunten zijn. Hier zal dan aan gewerkt worden. 

Heeft u na een tijdje klachten of komen de klachten terug, plan dan altijd een controleafspraak. Daarnaast adviseren we u om bij permanent gebruik jaarlijks op controle te komen, om alles te laten controleren. Kinderen die nog groeien, zien we graag twee keer per jaar terug voor controle.

Handige informatie

Levertijd

Voordat we een korset, scoliose-brace of kyfose-brace mogen maken, hebben we meestal een toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Gelukkig voor u regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag van uw korset, scoliose-brace of kyfose-brace met uw zorgverzekeraar. Na het aanmeten van een maatwerk-korset of brace duurt het drie weken voordat de proef korset, scoliose-brace of kyfose-brace klaar is. Soms zijn er nog kleine aanpassingen of is er een extra passessie nodig. Uw orthopedisch technicus zal dit met u bespreken. Als de uiteindelijke maatwerk- korset, scoliose-brace of kyfose-brace gemaakt kan worden, duurt dit nog ongeveer twee tot vier weken afhankelijk van de soort korset, scoliose-brace of kyfose-brace.

Een confectie korset, scoliose-brace of kyfose-brace is vaak direct pasklaar en helemaal klaar voor gebruik, na gemiddeld een week.

Kosten en vergoeding

Elke zorgverzekeraar stelt zijn eigen voorwaarden voor de vergoeding van een korset, scoliose-brace of kyfose-brace. Dit is ook afhankelijk van de soort korset of brace. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar onze vergoedingen pagina. Daar staat per zorgverzekeraar uitgeschreven wat de vergoedingen en voorwaarden. 

U heeft wel altijd een verwijzing nodig van een medisch specialist, zoals bijvoorbeeld een revalidatiearts of orthopeed zijn én de korset of brace moet voor permanent gebruik zijn. Een korset of brace voor het sporten of met een cosmetisch doel, wordt niet vergoed. Als een korset of brace vergoed wordt uit de basisverzekering, dient u rekening te houden met uw eigen risico. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u namelijk eerst uw eigen risico als deze nog niet (volledig) op is. U betaalt eventueel ook nog een eigen bijdrage voor uw korset of brace. 

Om het voor u makkelijker te maken regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag en declaratie van uw korset of brace met uw zorgverzekeraar. De betaling van de eigen bijdrage is verschillend per zorgverzekeraar; dit betaalt u of rechtstreeks aan Smeets Loopcomfort of u betaalt dit aan uw zorgverzekeraar. Onze orthopedisch technicus zal dit proces en vervolgstappen met u bespreken, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Draagadvies

Gun uw romp en korset, scoliose-brace of kyfose-brace de gelegenheid om aan elkaar te wennen. Hoewel de korset, scoliose-brace of kyfose-brace op uw maten zijn gemaakt, moet uw lichaam wennen aan de correctie en ondersteuning die de korset, scoliose-brace of kyfose-brace u geeft. Het is daarom erg belangrijk dat u de korset, scoliose-brace of kyfose-brace gedurende de eerste weken regelmatig draagt. Een indraagtijd is noodzakelijk. Wij adviseren u gebruik te maken van het indraagschema dat u ontvangt van uw orthopedisch technicus. Daarnaast is het belangrijk om de eerste dagen regelmatig, het liefste ieder uur, te controleren of er geen drukplekken of schaafplekken ontstaan.

Ervaart u problemen tijdens het indragen van uw korset, scoliose-brace of kyfose-brace? Of merkt u druk- of schaafplekken? Neem dan meteen contact met ons op voor een afspraak.

Tips voor het dragen van een korset, scoliose-brace of kyfose-brace

  • Om uw huid te beschermen, draagt u een strak hemd of T-shirt onder uw korset, scoliose-brace of kyfose-brace. Tevens blijft zo de binnenkant van het korset of brace langer goed. 
  • Het beste is om uw korset, scoliose-brace of kyfose-brace staand aan te trekken, indien mogelijk.
  • Begin met de onderste sluitingen vast te maken. Zodat u daarna het korset of de scoliose-brace gemakkelijker op de juiste plek kunt trekken.
  • Daarna kunt u de rest van de sluiting vast maken, doe dit van onder naar boven.
  • Mocht het korset of de brace nog niet vast genoeg of gewoon niet lekker zitten, dan kunt u de sluitingen nog een keer aanpassen. 
Gebruikstermijn

Elke zorgverzekeraar stelt zijn eigen minimale gebruikstermijnen vast en dit kan per jaar ook wijzigen. De gebruikstermijnen geven aan hoelang een korset, scoliose-brace of kyfose-brace minimaal mee moet gaan. Gebruikstermijnen van een korset, scoliose-brace of kyfose-brace zijn meestal minimaal 24 maanden. 

Wilt u meer gepersonaliseerde informatie hierover? Vraag het uw orthopedisch technicus, kijk op onze vergoedingen pagina of neem contact met ons op, wij zoeken het graag voor u uit.

Verzorging en onderhoud

Verzorging en onderhoud is van groot belang voor optimaal draagcomfort en levensduur van uw korset, scoliose-brace of kyfose-brace. Door uw korset, scoliose-brace of kyfose-brace eenmaal per week te onderhouden, houdt u uw korset, scoliose-brace of kyfose-brace in goede conditie. De manier van schoon maken en onderhouden is afhankelijk van de gebruikte materialen. Uw orthopedisch technicus zal u informeren over de gebruikte materialen. Voor elke korset, scoliose-brace of kyfose-brace is het belangrijk om deze dagelijks te laten luchten. Meestal is dit ’s nachts het makkelijkste om te doen. Leg de korset, scoliose-brace of kyfose-brace open (indien mogelijk), in een goed geventileerde ruimte.  

Hieronder vindt u van de meest voorkomende materialen de schoonmaak- en onderhoudsinstructies.

Kunststof
Kunststoffen kunnen het best worden schoongemaakt in lauwwarm water met een zachte doek of spons. Eventueel met een klein beetje neutrale zeep. Droog daarna de korset, scoliose-brace of kyfose-brace goed af en laat nog aan de lucht drogen.

Metalen
Probeer de metalen onderdelen te ontwijken met het schoonmaken met water, omdat het materiaal anders eerder gaat roesten.

Textiel
Was uw korset, scoliose-brace of kyfose-brace met de hand in lauwwarm water met een klein beetje fijnwasmiddel. U kunt een zacht borsteltje gebruiken om vlekken te verwijderen. Spoel daarna uw korset, scoliose-brace of kyfose-brace goed uit met water. Laat de korset, scoliose-brace of kyfose-brace liggend drogen in een goed geventileerde ruimte. Gebruik geen centrifuge, droger of andere warmtebron en laat ook niet in de zon drogen. 

Leer kan op verschillende manieren onderhouden worden. Bij een korset, scoliose-brace of kyfose-brace is dit anders dan bij schoenen. Leer van een korset, scoliose-brace of kyfose-brace kan het best worden schoongemaakt met lauwwarm water en een zachte doek. Eventueel met een klein beetje neutrale zeep. Let op dat het leer niet te nat wordt. 

Droog daarna de korset, scoliose-brace of kyfose-brace goed af en laat aan de lucht drogen, niet bij de verwarming of in de zon. Na het drogen kunt u het leer in spuiten met een beschermende en/of waterafstotende spray tegen vuil en vocht. Voor extra verzorging kunt u het leer één keer per maand poetsen met een kleurloze schoenpoets. Vergeet niet de schoenpoets na te poetsen met een schone, droge, zachte doek.

Alcantara
Verwijder vuil voorzichtig met een borsteltje geschikt voor suède en/of alcantara. U kunt een speciaal schoonmaakmiddel of suède gum gebruiken voor moeilijk te verwijderen vlekken. Spray daarna de alcantara in met een beschermende en/of waterafstotende spray tegen vuil en vocht. 

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details