Semi-orthopedische schoenen (OSB)

Als uw voeten door een afwijkende vorm niet goed in normale confectieschoenen passen, kan het lastig zijn om goede schoenen te vinden. Semi-orthopedische schoenen kunnen de oplossing zijn, want deze biedt veel aanpassingsmogelijkheden.

Bent u door uw medisch specialist of podotherapeut naar een orthopedisch schoenmaker of orthopedisch schoentechnoloog doorgestuurd voor het aanmeten van semi-orthopedische schoenen? Dan kunt u bij Smeets Loopcomfort terecht. Wij maken onze schoenen volledig afgestemd op uw voet. U kunt bij ons kiezen uit verschillende modellen, kleuren en leersoorten.

Wat zijn semi-orthopedische schoenen (OSB)?

Semi-orthopedisch schoenen zijn half op maat gemaakte schoenen. Dit wordt ook wel orthopedisch schoeisel type B genoemd, wat afgekort wordt als OSB of SOS. Semi-orthopedische schoenen zijn er in veel lengte- en breedte maten en worden persoonlijk voor u gemaakt aan de hand van de bestelling van uw orthopedisch schoenmaker of orthopedisch schoentechnoloog (hierna behandelaar genoemd). In semi-orthopedische schoenen is extra ruimte verwerkt voor steunzolen en aanpassingsmogelijkheden. Op deze manier is de schoen individueel voor u aan te passen voor een optimale pasvorm. Semi-orthopedische schoenen lijken qua uiterlijk erg op confectieschoenen. Zo valt het bijna niet op dat u aangepaste schoenen draagt! 

Semi-orthopedische schoenen zijn geschikt voor mensen met gemiddelde voetproblemen, zoals platvoeten, holvoeten, klauw- of hamertenen, of een lichte hallux valgus. De schoenen zijn ook geschikt voor mensen die niet in ’normale’ schoenen passen doordat ze brede voeten hebben. Semi-orthopedische schoenen kunnen ook geschikt zijn voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben om bijvoorbeeld vermoeidheid en pijn te voorkomen.

Proces van aanmeten tot en met nacontrole 

Verwijzing
U heeft een verwijzing gekregen van uw medisch specialist of podotherapeut voor semi-orthopedische schoenen. Een medisch specialist is vaak een orthopeed, revalidatiearts of reumatoloog, maar kan ook een andere specialist zijn. Vergeet uw verwijzing niet mee te nemen naar de eerste afspraak. Als u bent doorverwezen door een podotherapeut van RondOm Podotherapeuten dan zijn uw onderzoeksgegevens al met ons gedeeld. Dat is handig, want dan hoeft u niet opnieuw uw verhaal te vertellen. Het aanmeten van semi-orthopedische schoenen is vakwerk en vraagt om kundigheid en precisie. Hiervoor bent u op het juiste adres bij Smeets Loopcomfort.

Eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak bespreekt u uw wensen, klachten, aandoeningen en/of beperkingen met uw behandelaar. Uw behandelaar zal kijken naar uw voeten en de stand van uw lichaam. Dit gebeurt zowel staand en indien mogelijk ook lopend. Daarna worden uw voeten en eventueel onderbenen opgemeten. Dit kan op verschillende manieren en gebeurt zowel met een 3D-scan als gipsafdruk, afhankelijk van de situatie. Daarna zoeken we met u samen het uiterlijk van de schoen uit. Kijk voor de mogelijkheden in onze catalogus. Met de maatgegevens en uw schoenkeuze maken we uw semi-orthopedische schoenen.

Schoenen ophalen
Na 4 tot 6 weken zijn uw semi-orthopedische schoenen klaar. U kunt uw schoenen op afspraak afhalen. Tijdens het ophalen wordt alles gecontroleerd en krijgt u uitleg over het op de juiste manier aan- en uittrekken van de schoenen. Ook krijgt u een op uw situatie afgestemd inloopadvies voor uw schoenen. Als laatste wordt een controle afspraak gepland voor over 4 tot 6 weken.

Controle afspraak
Tijdens de controle afspraak bespreken we hoe het inlopen van de schoenen is gegaan, en of er nog verbeterpunten zijn. Uw behandelaar zal de verbeterpunten aan uw schoenen verwerken. 

Heeft u na de laatste controle toch nog klachten of komen de klachten terug, plan dan altijd een controle afspraak in. Daarnaast adviseren we om jaarlijks op controle te komen, om te controleren of uw schoenen u nog goed passen.

Handige informatie

Levertijd

De gemiddelde levertijd van semi-orthopedische schoenen ligt tussen de 4 en 6 weken per paar schoenen.

Vergoeding

Semi-orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij moet u rekening houden met uw eigen risico. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u namelijk eerst uw eigen risico, als deze nog niet (volledig) op is. Bij uw zorgverzekeraar kunt u de hoogte en stand van uw eigen risico opvragen.

Naast het eigen risico geldt er voor semi-orthopedische schoenen ook een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is wettelijk vastgesteld en kan per kalenderjaar verschillen. Bekijk de pagina over vergoedingen om de vastgestelde eigen bijdrage van dit jaar te bekijken. De betaling van de eigen bijdrage verschilt per zorgverzekeraar: of u betaalt direct aan Smeets Loopcomfort of u betaalt direct aan uw zorgverzekeraar. 

Na betaling van het eigen risico en de eigen bijdrage, krijgt u uw semi-orthopedische schoenen in eigendom. Om het voor u makkelijker te maken regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag en declaratie van uw semi-orthopedische schoenen met uw zorgverzekeraar.

Wisselpaar

Bent u tevreden over het eerste paar semi-orthopedische schoenen dat u heeft laten maken door ons? En bent u ouder dan 16 jaar? Dan mag u, minimaal 3 maanden na ontvangst van uw eerste paar, een wisselpaar schoenen door ons laten maken. Het wisselpaar is een extra paar schoenen waarmee u kunt afwisselen. Dit wordt ook wel een reservepaar genoemd. Op deze manier heeft u altijd 2 paar schoenen die voor u goed passen. Voor het bestellen van een wisselpaar zijn ook uw eigen risico en eigen bijdrage van toepassing.

Gebruikstermijnen

Elke zorgverzekeraar stelt de eigen minimale gebruikstermijnen voor semi-orthopedische schoenen vast. De gebruikstermijnen geven aan hoe lang een paar semi-orthopedische schoenen gemiddeld gebruikt kan worden. Deze gebruikstermijnen kunnen per jaar wijzigen. Bekijk de pagina over vergoedingen om de vastgestelde gebruikstermijnen voor uw zorgverzekering van dit jaar te bekijken.

Wilt u meer gepersonaliseerde informatie over de gebruikstermijnen van semi-orthopedische schoenen ontvangen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Inlopen

Geef uw voeten en schoenen de tijd om aan elkaar te wennen. Hoewel de schoenen op maat zijn gemaakt, moeten uw voeten wennen aan de correctie en ondersteuning die de schoenen u geven. De bovenkant van uw nieuwe schoenen is gemaakt van leer, dat zich langzaam aanpast aan de vorm van uw voeten. Het is daarom belangrijk dat u de schoenen tijdens de eerste weken veel draagt. Wij adviseren u gebruik te maken van het inloopschema dat u heeft gekregen van uw behandelaar.

Heeft u problemen tijdens het inlopen van de schoenen? Neem dan meteen contact met ons op voor een afspraak.

Verzorging en onderhoud

Verzorging en onderhoud is van groot belang voor een optimaal draagcomfort en levensduur van uw semi-orthopedische schoenen. Door uw schoenen eenmaal per week te poetsen houdt u het leer mooi, soepel en in goede conditie. 

Gladde leersoorten onderhoudt u het beste met een schoencrème. Suède en nubuck houdt u mooi door af en toe op te borstelen met een suèdeborstel of nubuckblokje en regelmatig in te spuiten met beschermende en/of waterafstotende spray. 

Onder verzorging en onderhoud valt ook het afwisselen van uw schoenen, hierdoor gaan uw schoenen langer mee. Wij adviseren u daarom om dezelfde schoenen niet langer dan twee dagen achter elkaar te dragen. Op deze manier kan het andere paar schoenen ‘luchten’. 

Het aan- en uittrekken van uw schoenen heeft ook invloed op de levensduur van uw schoenen. Daarom adviseren wij bij het aan- en uittrekken van uw schoenen de sluiting altijd volledig los te maken. Dat is gemakkelijker voor u en beter voor de schoen. Let bij het aantrekken van uw schoenen op dat de hiel goed achterin de schoen zit en trek de sluiting stevig vast voor optimale ondersteuning van uw voeten. Ook raden wij u aan om een schoenlepel te gebruiken. Dit voorkomt vervormingen van uw schoenen.

Uw schoenen op tijd laten repareren verlengt ook de levensduur. Het is raadzaam om, vanwege eventuele garantie, reparaties aan uw schoenen te laten uitvoeren door uw eigen orthopedisch schoentechnicus. 

Laat de hakken of zolen op tijd vervangen: te lang doorlopen op versleten hakken of zolen kan onherstelbare schade aanrichten aan uw schoenen. Dit kan hogere reparatiekosten als gevolg hebben.

Slijtage door normaal gebruik en door onzorgvuldig gebruik vallen niet onder de garantie. Herstel hiervan is voor eigen rekening.

Verder hebben we nog een aantal tips om uw schoenen zo goed mogelijk te houden:

– Was en controleer uw voeten dagelijks;

– Zet uw orthopedische schoenen nooit op of tegen een warmtebron om ze sneller te laten drogen. Wanneer u dat wel doet, kunnen de materialen dan vervormen of krimpen. Als uw schoenen erg nat zijn geworden, kunt u ze het beste laten drogen op kamertemperatuur met een prop absorberend (kranten)papier erin.

Wij geven voor 3 maanden garantie op de pasvorm van uw schoenen, mits de voet niet verandert. Wij geven 6 maanden garantie op het materiaal van uw schoenen, met uitzondering van ritsen.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details