Bandages en braces

Soms is het nodig dat een lichaamsdeel wat meer ondersteuning krijgt. Dit kan preventief maar ook als nazorg nodig zijn.

Bent u door uw arts of medisch specialist naar een orthopedisch technicus doorgestuurd voor het aanmeten van een bandage of brace? Dan kunt u bij Smeets Loopcomfort terecht. Wij maken verschillende soorten bandages en braces voor bijvoorbeeld: nek, schouder, arm, elleboog, pols, hand, heup, been, knie, enkel en voet.

Wat zijn bandages en braces?

Een bandage of brace is een (medisch) hulpmiddel dat op het lichaam wordt gedragen. Bandages en braces zijn er voor alle delen van het lichaam, zoals nek, schouder, arm, elleboog, pols, hand, heup, been, knie, enkel en voet. Een bandage biedt ondersteuning aan dit lichaamsdeel. Een brace kan ondersteuning of correctie geven aan het lichaamsdeel. Zowel een brace als bandage kan preventief ingezet worden, maar ook als behandeling na een blessure. Bandages en braces worden gemaakt van sterke materialen en kunnen zowel in lengte en/of breedte elastisch zijn. 

Aanmeten tot en met nacontrole

U heeft een verwijzing gekregen van uw arts of medisch specialist voor een bandage of brace. Vergeet uw verwijzing niet mee te nemen naar de eerste afspraak. Het aanmeten van een bandage en brace is vakwerk en vraagt om kundigheid en precisie. Hiervoor bent u op het juiste adres bij Smeets Loopcomfort.

Tijdens de eerste afspraak wordt met u besproken wat de klachten, aandoeningen en beperkingen zijn, maar ook zeker de mogelijkheden en wensen van u als patiënt. Samen bespreken we welke doelen we stellen en welke beperkingen we gaan proberen weg te nemen. Samen met u bepalen we welke bandage of brace het beste bij u past. Onder andere met welk doel u de bandage of brace nodig heeft. 

Uw orthopedisch technicus zal kijken naar de stand en functionaliteit van het lichaamsdeel, waarvoor de bandage of brace nodig is, gevolgd door het opmeten van dit lichaamsdeel. Dit kan op verschillende manieren, zowel met een maatbandje, 3D-scan, 2D-afdruk of gipshuls, afhankelijk van de situatie. Hierna zal een keuze worden gemaakt in uitvoering en materiaal. Met uitvoering bedoelen we of een confectie of maakwerk product het beste bij u past. Er is een ruime keuze in materialen die we kunnen gebruiken, zoals textiel, verschillende kunststoffen en leer. Het kan ook voorkomen dat we combinaties van verschillende materialen gebruiken, afgestemd op wat u nodig heeft. We hebben verschillende confectie bandages en braces op voorraad, waardoor er meteen gepast kan worden. Indien er nog aanpassingen nodig zijn, kunt u de bandage of brace na twee weken afhalen op afspraak. 

Tijdens de afhaal afspraak wordt alles gecontroleerd en krijgt u uitleg over op een juiste wijze aan- en uittrekken van de bandage of brace. Tevens krijgt u een op uw situatie afgestemd indraagadvies en wordt er een controleafspraak gepland na vier tot zes weken. Tijdens deze controle bespreken we hoe het is gegaan en of er nog verbeterpunten zijn. Hier zal dan aan gewerkt worden. 

Heeft u na een tijdje klachten of komen de klachten terug, plan dan altijd een controleafspraak. Daarnaast adviseren we u om bij permanent gebruik jaarlijks op controle te komen, om alles te laten controleren. Kinderen die nog groeien, zien we graag twee keer per jaar terug voor controle. 

Handige informatie

Levertijd

Voordat we een bandage of brace mogen maken, hebben we meestal een toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Gelukkig voor u regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag van uw bandage of brace met uw zorgverzekeraar. Na het aanmeten van een maatwerk- bandage of brace duurt het drie weken voordat de proef bandage of brace klaar is. Soms zijn er nog kleine aanpassingen of is er een extra passessie nodig. Uw orthopedisch technicus zal dit met u bespreken. Als de uiteindelijke maatwerk-bandage of brace gemaakt kan worden, duurt dit nog ongeveer twee tot vier weken afhankelijk van de soort bandage of brace.

Een confectie bandage of brace is vaak direct pasklaar en helemaal klaar voor gebruik, na gemiddeld een week.

Vergoeding

Elke zorgverzekeraar stelt zijn eigen voorwaarden voor de vergoeding van een bandage of brace. Dit is ook afhankelijk van de soort bandage of brace. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar onze vergoedingen pagina. Daar staat per zorgverzekeraar uitgeschreven wat de vergoedingen en voorwaarden zijn per zorgverzekeraar. 

U heeft wel altijd een verwijzing nodig van een medisch specialist, zoals bijvoorbeeld een revalidatiearts of orthopeed, én de bandage of brace moet voor permanent gebruik zijn. Een bandage of brace voor het sporten of met een cosmetisch doel, wordt niet vergoed. 

Als een bandage of brace vergoed wordt uit de basisverzekering, dient u rekening te houden met uw eigen risico. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u namelijk eerst uw eigen risico als deze nog niet (volledig) op is. U betaalt eventueel ook nog een eigen bijdrage voor uw bandage of brace. 

Om het voor u makkelijker te maken regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag en declaratie van uw bandage of brace met uw zorgverzekeraar. De betaling van de eigen bijdrage is verschillend per zorgverzekeraar; dit betaalt u of rechtstreeks aan Smeets Loopcomfort of u betaalt dit aan uw zorgverzekeraar. Onze orthopedisch technicus zal dit proces en de vervolgstappen met u bespreken, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Draagadvies

Gun uw lichaam en de bandage of brace de gelegenheid om aan elkaar te wennen. Hoewel de bandage of brace op uw maten is gemaakt, moet uw lichaam wennen aan de correctie en ondersteuning die de bandage of brace u geeft. Het is daarom erg belangrijk dat u de bandage of brace gedurende de eerste weken regelmatig draagt. Een indraagtijd is noodzakelijk. Wij adviseren u gebruik te maken van het indraagschema dat u ontvangt van uw orthopedisch technicus. Daarnaast is het belangrijk om de eerste dagen regelmatig, het liefste ieder uur, te controleren of er geen drukplekken of schaafplekken ontstaan.

Ervaart u problemen tijdens het indragen van uw bandage of brace? Of merkt u druk- of schaafplekken? Neem dan meteen contact met ons op voor een afspraak.

Om uw huid te beschermen, kan het wenselijk zijn om een strak beschermend kledingstuk onder uw bandage of brace te dragen. Zoals een kous of hemd. Hierdoor blijft ook de binnenkant van de bandage of brace langer goed. 

Gebruikstermijn

Elke zorgverzekeraar stelt zijn eigen minimale gebruikstermijnen vast en dit kan per jaar ook wijzigen. De gebruikstermijnen geven aan hoelang een bandage of brace minimaal mee moet gaan. Gebruikstermijnen van een bandage of brace zijn meestal minimaal 24 maanden. Indien u de bandage zelf koopt, kunt u zo veel en zo vaak een bandage of brace aanschaffen als u wilt.

Wilt u meer gepersonaliseerde informatie hierover? Vraag het uw orthopedisch technicus, kijk op onze vergoedingen pagina of neem contact met ons op, wij zoeken het graag voor u uit.

Verzorging en onderhoud

Verzorging en onderhoud is van groot belang voor optimaal draagcomfort en levensduur van uw bandage of brace. Bij dagelijks gebruik is het aanbevolen om uw bandage of brace eenmaal per week te onderhouden. Hierdoor houdt u uw bandage of brace in goede conditie. De manier van schoonmaken en onderhouden is afhankelijk van de gebruikte materialen. Uw orthopedisch technicus zal u informeren over de gebruikte materialen. Voor een bandage of brace bij dagelijks gebruik is het belangrijk om deze dagelijks te laten luchten. Meestal is dit ’s nachts het makkelijkst te doen. Leg de bandage open (indien mogelijk), in een goed geventileerde ruimte. Gebruikt u uw bandage of brace niet dagelijks? Laat de bandage of brace dan luchten na gebruik.

Hieronder vindt u van de meest voorkomende materialen de schoonmaak- en onderhoudsinstructies.

Kunststof
Kunststoffen kunnen het best worden schoongemaakt in lauwwarm water met een zachte doek of spons. Eventueel met een klein beetje neutrale zeep. Droog daarna de bandage of brace goed af en laat nog aan de lucht drogen.

Metalen
Probeer de metalen onderdelen te ontwijken met het schoonmaken met water, omdat het metaal dan eerder kan gaan roesten. Was uw bandage of brace met de hand in lauwwarm water met een klein beetje fijnwasmiddel. U kunt een zacht borsteltje gebruiken om vlekken te verwijderen. Spoel daarna uw bandage of brace goed uit met water. Laat de bandage liggend drogen in een goed geventileerde ruimte. Gebruik geen centrifuge, droger of andere warmtebron en laat ook niet in de zon drogen

Alcantara
Verwijder vuil voorzichtig met een borsteltje geschikt voor suède en/of alcantara. U kunt een speciaal schoonmaakmiddel of suède gum gebruiken voor moeilijk te verwijderen vlekken. Spray daarna de alcantara in met een beschermende en/of waterafstotende spray tegen vuil en vocht. 

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details