Orthopedische veiligheidsschoenen zijn maatwerk veiligheidsschoenen. Dit kan in verschillende uitvoeringen: van volledig orthopedisch tot een orthopedische aanpassing aan een normale veiligheidsschoen en alles daar tussenin. De uitvoering van de schoenen wordt volledig aangepast aan de individuele werkomstandigheden en veiligheidseisen. Denk bijvoorbeeld aan een bescherm neus, antislip loopzool of een olie- en zuurbestendige loopzool. De orthopedische veiligheidsschoenen bieden bescherming, comfort en ondersteuning. U kunt voor orthopedische veiligheidsschoenen bij Smeets Loopcomfort terecht.
Moet u voor uw werk veiligheidsschoenen dragen, maar heeft u moeite met het vinden van goed passende schoenen? Draagt u in uw vrije tijd ook orthopedische schoenen, in welke uitvoering dan ook? Onze orthopedisch schoenmakers en orthopedisch schoentechnologen kunnen voor u orthopedische veiligheidsschoenen aanmeten, afgestemd op uw beroep, vorm van uw voet, klachten en veiligheidseisen.
Wat zijn orthopedische veiligheidsschoenen?
Orthopedische veiligheidsschoenen worden op maat gemaakt waardoor ze zorgen voor een optimale ondersteuning en een betere mobiliteit voor mensen met voetproblemen of voor mensen die niet in ‘’normale’’ schoenen passen. Daarnaast voldoen de schoenen aan de veiligheidseisen op de werkvloer.
De beste orthopedische veiligheidsschoenen
Het is belangrijk om uw voeten te beschermen tijdens uw werkzaamheden. Helaas is het bekend dat als schoenen niet lekker zitten, ze niet graag gedragen worden. Dit kan gevaarlijke situaties en zelfs ongelukken veroorzaken. Daarnaast is er een duidelijk verband tussen (slechte) schoenen en gezondheidsgerelateerde problemen, zoals voet- en knie- en rugklachten. Daarom is de pasvorm van veiligheidsschoenen belangrijk: het is belangrijk dat de schoen meteen lekker zit. Het draagcomfort kan verhoogd worden door gecertificeerde confectie-inlegzolen of gecertificeerde steunzolen te gebruiken. Sokken van goede kwaliteit en pasvorm leveren ook een bijdrage aan het draagcomfort. Kortom, de beste veiligheids- of werkschoen, is de schoen die het beste past bij u en uw voet.
Proces van aanmeten tot en met nacontrole
Verwijzing
U heeft een verwijzing van een medisch specialist of podotherapeut voor orthopedisch veiligheidsschoeisel, vergeet deze niet mee te nemen. Als u voor gebruik buiten werk al orthopedisch schoeisel heeft, dan is meestal een verwijzing niet nodig. Vul voor de aanmeetafspraak het formulier ‘eisen veiligheidsschoenen of -steunzolen’ in.
Eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak bespreekt u uw klachten, aandoeningen en/of beperkingen met uw behandelaar. Tevens worden de benodigde veiligheidseisen besproken.
Meestal heeft u al privé schoeisel via Smeets Loopcomfort, dan kunnen we verder werken vanuit de huidige gegevens. Mocht dit niet het geval zijn, dan zullen we eerst alles moeten opmeten. Hoe dit in zijn werk gaat, is afhankelijk van welke soort orthopedisch veiligheidsschoeisel u nodig heeft. Voor de uitleg hierover verwijzen we u naar de verschillende pagina’s over de verschillende schoentechnische oplossingen.
Voor we verder kunnen gaan met passen en leveren van orthopedisch veiligheidsschoeisel, dient er een akkoord te zijn op de offerte. Dit kan van het UWV, uw werkgever of uzelf zijn. Meer hierover vindt u op de pagina vergoedingen.
Schoenen ophalen
Als uw orthopedische veiligheidsschoenen klaar zijn, komt u deze op afspraak afhalen. Tijdens deze afspraak controleert uw behandelaar alles en geeft hij of zij u uitleg over de juiste wijze van aan- en uittrekken van de schoenen. Tevens krijgt u een op uw situatie afgestemd inloopadvies en wordt er een controle afspraak gepland na vier tot zes weken. Tijdens deze controle bespreken we hoe het is gegaan, en of er nog verbeterpunten zijn. Hieraan zal dan gewerkt worden.
Heeft u na een tijdje klachten of komen de klachten terug, plan dan altijd een controle afspraak. Daarnaast adviseren om we jaarlijks op controle te komen, om alles te laten controleren.
Veiligheidsnormen en wetgeving orthopedische veiligheidsschoenen
Werk- en veiligheidsschoeisel is ontworpen om voeten in verschillende werkomstandigheden te beschermen. Hiervoor zijn Europese richtlijnen, deze richtlijnen zijn vastgelegd in EN ISO 20345:2011 en EN ISO 20347:2011 (CE EN-345). Dit zijn de minimale veiligheidseisen die worden gesteld aan de werk- en veiligheidsschoenen. Afhankelijk van de werkomstandigheden en de mogelijke gevaren, wordt er een veiligheidsklasse bepaald.
Zo is er voor werkzaamheden bijvoorbeeld op de bouw of in een fabriek bescherming gewenst ter hoogte van de tenen. Dit gebeurt door een beschermneus, ook wel bekend als een stalen of composiet neus. Dan zijn veiligheidsschoenen de beste keuze. Mocht er geen bescherming van de tenen nodig zijn, maar wel antislip eigenschappen, dan is werkschoeisel de aangewezen keuze.
Lees onderaan de pagina meer over de veiligheidsklasse voor werkschoeisel.
Aanvullende eigenschappen orthopedische veiligheidsschoenen
Naast de eigenschappen die binnen de standaard veiligheidseisen vallen, kunnen veiligheids- en werkschoenen nog andere specifieke eigenschappen bezitten. Denk dan aan warmte- en koude isolatie, hittebestendigheid, specifieke slipweerstand of waterbestendigheid. Onderstaande afkortingen worden hiervoor gebruikt. Lees er meer over onderaan de pagina.
Soorten loopzolen orthopedische veiligheidsschoenen
De loopzolen behoren tot de belangrijkste onderdelen van een veiligheidsschoen en worden daarom in de EN-norm uitvoerig beschreven. Hierin worden onder andere het profiel oppervlak, de profieldiepte, de dikte tussen het profiel en oliebestendigheid van de zool beschreven. Veel voorkomende soorten loopzolen zijn polyurethaan zolen, twee componenten zolen en zolen van gevulkaniseerd Nitrilrubber. Lees meer over de soorten loopzolen onderaan de pagina.
Handige informatie
Levertijd
Laat u voor de eerste keer orthopedische veiligheidsschoenen aanmeten? Dan moet u rekening houden met een totale productietijd van ongeveer 8 tot 12 weken. Afhankelijk van het aantal passessies. De passchoenen zijn na 3 weken klaar en het duurt nog ongeveer 5 weken totdat de definitieve orthopedische veiligheidsschoenen helemaal af is.
Heeft u al een paar orthopedische schoenen door ons laten aanmeten? Omdat de leest van uw schoenen al bij ons bekend is, is de productietijd van een paar veiligheidsschoenen een stuk korter, namelijk ongeveer 6 weken. Bij een OSB- of MCO-veiligheidsschoen is de productietijd ongeveer 6 weken.
Goed om te weten: we hebben het hier over productietijden, omdat we ten alle tijden eerst een akkoord op een offerte moeten hebben voordat de productie kan beginnen. Dit noemen wij een machtiging. De extra wachttijd op de machtiging komt dus bij de productietijd waardoor de gehele levertijd langer wordt.
Vergoeding
Orthopedische veiligheidsschoenen (alle uitvoeringen) worden niet vergoed door de zorgverzekering. Om toch in aanmerking te komen voor een vergoeding is er een mogelijkheid voor het indienen van een aanvraag bij het UWV. Indien u dit wenst, geef dit tijdens de eerste afspraak meteen aan. Dan kan zo snel mogelijk de offerte voor het UWV in orde gemaakt worden, zodat u meteen de aanvraag kunt doen. Aangezien het soms weken kan duren voordat u antwoord heeft.
Ook kunt u uw werkgever vragen voor een vergoeding van de orthopedische veiligheidsschoenen. Er wordt dan een offerte naar uw werkgever gestuurd en bij goedkeuring kunnen de orthopedische veiligheidsschoenen gemaakt worden. Kijk voor meer informatie hierover op informatie voor werkgevers.
Daarnaast is het altijd mogelijk om de schoenen zelf te betalen indien er vanuit de werkgever of UWV geen vergoeding beschikbaar is. Na betaling van krijgt u uw orthopedische veiligheidsschoenen in eigendom.
Wisselpaar en gebruikstermijnen
Wisselparen en gebruikstermijnen zijn niet vastgelegd zoals dit voor regulier orthopedisch schoeisel wel het geval is. Een wisselpaar komt zelden voor, meestal heeft u maar 1 paar orthopedisch veiligheidsschoeisel. Dit is afhankelijk van uw werkzaamheden en eisen vanuit uw werkgever. Gebruikstermijnen zijn ook zeer afhankelijk van uw werkzaamheden en hoeveel de schoenen te verduren krijgen.
Inlopen
Geef uw voeten en schoenen de tijd om aan elkaar te wennen. Hoewel de schoenen op maat zijn gemaakt, moeten uw voeten wennen aan de correctie en ondersteuning die de orthopedische schoenen u geven. De bovenkant van uw nieuwe schoenen is gemaakt van leer, dat zich langzaam aanpast aan de vorm van uw voeten. Het is daarom belangrijk dat u de schoenen tijdens de eerste weken veel draagt. Wij adviseren u gebruik te maken van het inloopschema dat u heeft gekregen van uw behandelaar.
Heeft u problemen tijdens het inlopen van de schoenen? Neem dan meteen contact met ons op voor een afspraak.
Verzorging en onderhoud
Verzorging en onderhoud is van groot belang voor een optimaal draagcomfort en levensduur van uw orthopedische schoenen. Door uw orthopedische schoenen eenmaal per week te poetsen houdt u het leer mooi, soepel en in goede conditie.
Gladde leersoorten onderhoudt u het beste met een schoencrème. Suède en nubuck houdt u mooi door af en toe op te borstelen met een suèdeborstel of nubuckblokje en regelmatig in te spuiten met beschermende en/of waterafstotende spray.
Onder verzorging en onderhoud valt ook het afwisselen van uw orthopedische schoenen, hierdoor gaan u schoenen langer mee. Wij adviseren u daarom om dezelfde orthopedische schoenen niet langer dan 2 dagen achter elkaar te dragen. Op deze manier kan het andere paar orthopedische schoenen kan ‘luchten’.
Het aan- en uittrekken van uw orthopedische schoenen heeft ook invloed op de levensduur van uw schoenen. Daarom adviseren wij bij het aan- en uittrekken van uw orthopedische schoenen de sluiting altijd volledig los te maken. Dat is gemakkelijker voor u en beter voor de schoen. Let bij het aantrekken van uw orthopedische schoenen op dat de hiel goed achterin de schoen zit en trek de sluiting stevig vast voor optimale ondersteuning van uw voeten. Ook raden wij u aan om een schoenlepel te gebruiken. Dit voorkomt vervormingen van uw orthopedische schoenen.
Uw orthopedische schoenen op tijd laten repareren verlengt ook de levensduur. Het is raadzaam om, vanwege eventuele garantie, reparaties aan uw orthopedische schoenen te laten uitvoeren door uw eigen orthopedisch schoentechnicus. Laat de hakken of zolen op tijd vervangen: te lang doorlopen op versleten hakken of zolen kan onherstelbare schade aanrichten aan uw orthopedische schoenen. Dit kan hogere reparatie kosten als gevolg hebben. Slijtage door normaal gebruik en door onzorgvuldig gebruik vallen niet onder de garantie. Herstel hiervan is voor eigen rekening.
Verder hebben we nog een aantal tips om uw orthopedische schoenen zo goed mogelijk te houden:
– Draag katoenen of wollen sokken of kousen. Vooral bij veel transpiratie. Verschoon deze dagelijks of vaker indien nodig;
– Was en controleer uw voeten dagelijks;
– Zet uw orthopedische schoenen nooit op of tegen een warmtebron om ze sneller te laten drogen. Wanneer u dat wel doet, kunnen de materialen dan vervormen of krimpen. Als uw schoenen erg nat zijn geworden, kunt u ze het beste laten drogen op kamertemperatuur met een prop absorberend (kranten)papier erin.
Wij geven voor 3 maanden garantie op de pasvorm van uw schoenen, mits de voet niet verandert. Wij geven 6 maanden garantie op het materiaal van uw schoenen, met uitzondering van ritsen.
Veiligheidsklasse voor veiligheidsschoeisel
Veiligheidsschoeisel wordt aangeduid met de S-classificatie (S = safety), hierbij is EN-ISO 20345:2011 de veiligheidsnorm.
SB: Basis veiligheidsschoen, al voorzien van beschermneus (die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen met een energie tot 200 Joule) en antislip-loopzool. De schoen moet gemaakt zijn van slijtvaste en duurzame materialen.
S1: SB + Antistatische eigenschappen + gesloten hiel + energie-absorberende hak. Geschikt voor droge omstandigheden
S1P: S1 + anti-perforatietussenzool
S2: S1 + verhoogde weerstand waterdoordringing en waterabsorptie. Geschikt voor natte omstandigheden
S2P: S2 + anti-perforatietussenzool
S3: S2 + anti-perforatietussenzool + geprofileerde antislip-loopzolen. Geschikt voor natte werkomstandigheden en bij risico op perforatie
S4: S1 in laarzen die geheel bestaan uit rubber (gevulkaniseerd) of geheel uit polymeren (gespoten) en zijn daardoor vloeistof- en waterdicht.
S5: S4 + anti-perforatietussenzool + geprofileerde antislip-loopzolen.
SB t/m S3 komt voornamelijk voor in de vorm van schoenen en S4/S5 in de vorm van laarzen.
Veiligheidsklasse voor werkschoeisel
Werkschoeisel wordt aangeduid met de O-classificatie (O = Occupational). EN-ISO 20347:2011 is de veiligheidsnorm voor werkschoeisel, hierbij is geen beschermneus nodig voor werkschoeisel.
OB: Basis veiligheidsschoen met antislip-loopzool. Geen beschermneus. De schoen moet gemaakt zijn van slijtvaste en duurzame materialen.
O1: OB + Antistatische eigenschappen + gesloten hiel + energie-absorberende hak. Geschikt voor droge omstandigheden
O1P: O1 + anti-perforatietussenzool
O2: O1 + verhoogde weerstand waterdoordringing en waterabsorptie. Geschikt voor natte omstandigheden
O2P: O2 + anti-perforatietussenzool
O3: O2 + anti-perforatietussenzool + geprofileerde antislip-loopzolen. Geschikt voor natte werkomstandigheden en bij risico op perforatie
O4: O1 in laarzen die geheel bestaan uit rubber (gevulkaniseerd) of geheel uit polymeren (gespoten) en zijn daardoor vloeistof- en waterdicht.
O5: O4 + anti-perforatietussenzool + geprofileerde antislip-loopzolen.
OB t/m O3 komt voornamelijk voor in de vorm van schoenen en O4/O5 in de vorm van laarzen.
Aanvullende eigenschappen
Naast de eigenschappen die binnen de standaard veiligheidseisen vallen, kunnen veiligheids- en werkschoenen nog andere specifieke eigenschappen bezitten. Denk dan aan warmte- en koude isolatie, hittebestendigheid, specifieke slipweerstand of waterbestendigheid. Onderstaande afkortingen worden hiervoor gebruikt.
A: Antistatisch
AN: Bescherming van de enkels
C: Weerstand tegen elektrische geleiding
CI: Isolatie van de zool tegen koude (-20°C, 30 minuten)
CR: Snijweerstand
E: Energie absorberende hak minimaal 200joule
ESD: Bescherming tegen statische lading, Voorkomt beschadigingen aan gevoelige apparatuur
FO: Koolwaterstof-bestendigheid van de buitenzool, zoals olie- petroleumbestendig
HI: Isolatie van de zool tegen hitte (150°C, 30 minuten)
HRO: Hittebestendigheid van de loopzool bij kortstondige hoge temperaturen (300°C, 60 seconden)
I: Elektrisch isolerende schoen
M: Wreef bescherming
ORO: Zool bestand tegen vloeibare brandstoffen en olie
ORU: Schacht bestand tegen vloeibare brandstoffen en olie
P: Penetratiebestendige tussenzool
SRA: Antislipprofiel waarbij de slipweerstand is getest op een keramische tegelvloer met natriumlaurylsulfaat (NaLS)
SRB: Antislipprofiel waarbij de slipweerstand is getest op een stalen ondergrond met glycerineSRC: Combinatie van SRA en SRB.
WR: Weerstand tegen het binnendringen van water in de gehele schoen (60 minuten)
WRU: Schacht bestand tegen waterindringing en waterabsorptie
Soorten loopzolen
De loopzolen behoren tot de belangrijkste onderdelen van een veiligheidsschoen en worden daarom in de EN-norm uitvoerig beschreven. Hierin worden onder andere het profiel oppervlak, de profieldiepte, de dikte tussen het profiel en oliebestendigheid van de zool beschreven. Veel voorkomende soorten loopzolen zijn polyurethaan zolen, twee componenten zolen en zolen van gevulkaniseerd Nitrilrubber.
Polyurethaan (PU)
PU loopzolen zijn hittebestendig tot circa 100 graden Celsius. De zolen hebben temperatuur isolerende eigenschappen, zijn licht van gewicht, buigzaam en hebben een absorberende werking. Hierbij kan gewerkt worden met verschillende hardheden die invloed hebben op de eigenschappen. Een PU-loopzool is wel gevoelig voor beschadigingen door scherpe voorwerpen, zeker bij zachtere PU-loopzolen.
PU-loopzolen zijn het meest geschikt voor de lichtere en middelzware industrie.
Thermoplastisch Polyurethaan (TPU)
TPU-loopzolen hebben dezelfde eigenschappen als PU-loopzolen, met de uitzondering van de slijtvastheid. Deze is beter bij TPU-loopzolen.
Gevulkaniseerd Nitril-rubber
Gevulkaniseerd Nitril-rubber loopzolen zijn hittebestendig tot ruim 300 graden Celsius. Dit type loopzool heeft goede antislip eigenschappen en geeft een goede bescherming tegen beschadigingen door scherpe voorwerpen, benzine, olie en zuren. Het nadeel hiervan is wel het gewicht, de loopzolen zijn relatief zwaar.
Gevulkaniseerd Nitril-rubber loopzolen worden vooral gebruikt in de zware industrie.
Twee componenten loopzolen
Deze loopzolen kunnen uit verschillende combinaties bestaan zoals PU/PU en PU/ Nitril-rubber. Hierbij worden de voordelen van de flexibele lichtgewicht PU-loopzool en de antislip en hittebestendige eigenschappen van de nitrilrubber-loopzool gecombineerd.
Dit type loopzool is het meest geschikt voor situaties waar men scherpe voorwerpen op de vloer kan verwachten, omdat de loopzool minder snel kan worden beschadigd.