Orthopedisch technicus

Wat is een orthopedisch technicus?

Een orthopedisch technicus is een paramedicus en werkt met allerlei verschillende orthopedische hulpmiddelen. Zoals prothesen, orthesen, bandages, braces, korsetten en rolstoelen, in zowel confectie als maatwerk. Dit samen wordt orthopedische techniek (afgekort OT) genoemd. 

De meeste orthopedische technici zijn gespecialiseerd in het aanmeten, maken en leveren van één of twee soort orthopedische hulpmiddelen. 

Onze orthopedisch technici werken daarbij nauw samen met een orthopedisch chirurg, revalidatiearts of fysiotherapeut om ervoor te zorgen dat de hulpmiddelen optimaal bijdragen aan de behandeling van de patiënt.

Wanneer naar een orthopedisch technicus?

Heeft u een amputatie ondergaan, krachtverlies, extra ondersteuning nodig of andere aandoeningen die het bewegen beïnvloeden? Dan kunt u een bezoek brengen aan een van onze orthopedisch technici.  Enkele voorbeelden van problemen en aandoeningen waarvoor patiënten onze orthopedisch technicus bezoeken zijn:

  • Het missen van (een deel) uw been of arm. Het missen van (een deel) van uw been of arm kan verschillende uitdagingen geven. Om het lichaamsdeel te vervangen kan er een prothese gemaakt worden. Deze neemt de functie (deels) over, waardoor bijv. lopen makkelijker kan gaan. 
  • Krachtverlies in arm of been. Krachtverlies kan vele oorzaken en gevolgen hebben. Instabiel staan en lopen verhoogt het risico op vallen, met alle gevolgen vandien. Dan is een orthese vaak een mogelijkheid, deze worden vaak gebruikt om de beweging en/of functie van het lichaam (sdeel) te ondersteunen.
  • Vermoeide of pijnlijke benen, spataderen of andere klachten in de armen of benen. 
    Dit kan komen door bijv. een verslechterde doorbloeding of oedeem in de armen of benen. Op maat gemaakte steunkousen kunnen een uitkomst bieden. Dit worden ook wel therapeutische elastische kousen genoemd.
  • Extra stevigheid nodig aan uw enkel. Zwakke enkels kunnen ervoor zorgen dat u geregeld uw voet omzwikt. Wat op de lange termijn schadelijk is. Een brace of bandage geeft net die extra stevigheid die u nodig heeft. En kan afgestemd worden op dagelijks gebruik of bijv. sporten.
  • Andere beweeg-problemen.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details