Moeilijke begrippen

Gebruikstermijn

Een gebruikstermijn geeft aan hoe lang een paar orthopedische schoenen of een orthopedisch hulpmiddel minimaal mee moet gaan, dit is verschillend per zorgverzekeraar. 

Interdisciplinair

Bij een interdisciplinaire samenwerking hebben de verschillende disciplines elkaar nodig om een probleem op te lossen. De wederzijdse beïnvloeding bepaalt de inhoud. De inzichten die hierdoor ontstaan overstijgen de grenzen van het eigen vak.

Multidisciplinair

Bij een multidisciplinaire samenwerking blijft iedereen vanuit zijn eigen vak en expertise denken en werken. Er is een gezamenlijk probleem dat vanuit de verschillende disciplines wordt bekeken.

(Gecontracteerd) Expertisecentrum

Een expertisecentrum heeft een multidisciplinair behandelteam, bestaande uit bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg, revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut en orthopedisch technoloog. Ook beschikt een expertisecentrum over uitzonderlijke kennis en deskundigheid op hun specifieke aandachtsgebied. De gecontracteerde expertisecentra vindt u op onze website.

Voetenteams

Een voetenteam bestaat uit verschillende zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en voorkomen van voetwonden en andere voetproblemen bij diabetes. De meeste teams bestaan uit een verpleegkundig specialist, internist, orthopedisch chirurg, vaatchirurg, revalidatiearts, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker en gipsverbandmeester.

(Medisch) pedicure

Een pedicure behandeld en verzorgt voeten en nagelaandoeningen, maar voert geen specialistische behandelingen uit. Dit doet een medisch pedicure wel. Een medisch pedicure voert specialistische behandelingen uit, zoals de behandeling van risicovoeten. Een risicovoet is extra kwetsbaardere voet en kan vele oorzaken hebben, zoals reuma, diabetes mellitus, Parkinson, ouderdom en verwaarlozing.

Podotherapeut

Een podotherapeut is een paramedicus gespecialiseerd in voetproblemen en houding- en bewegingsklachten. De podotherapeut heeft ook uitgebreide kennis van geneeskundige preventieve voetzorg, bijvoorbeeld in geval van diabetes of reuma.

Physician assistant

Een physician assistant (afgekort PA) is medische zorgprofessional. Een PA neemt taken over van een medisch specialist en is vaak werkzaam binnen één specialisme. Een PA kan dan ook de anamnese afnemen, lichamelijk onderzoek uitvoeren, assisteren bij operaties en medicijnen of hulpmiddelen voorschrijven.

Revalidatiearts

Een revalidatiearts is gespecialiseerd in het voorkomen en verminderen van blijvende gevolgen van ziekte, lichamelijk letsel en aangeboren afwijkingen. Het gaat hierbij niet alleen om de functies van het lichaam (bijvoorbeeld spierkracht), maar ook om de gevolgen die een aandoening heeft op activiteiten (bijvoorbeeld lopen en zelfverzorging) en participatie (bijvoorbeeld werk of relaties).

Mis onze nieuwtjes nooit

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details