Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC)

Als uw voeten in gewone schoenen passen, maar deze schoenen onvoldoende ondersteuning geven, kan een orthopedische schoenaanpassing ervoor zorgen dat deze schoenen wél goed lopen. Hierin zijn veel mogelijkheden.

Bent u door uw medisch specialist of podotherapeut naar een orthopedisch schoenmaker of orthopedisch schoentechnoloog doorgestuurd voor het aanmeten van een Orthopedische Voorzieningen aan Confectieschoenen? Dan kunt u bij Smeets Loopcomfort terecht. Wij passen uw schoenen volledig aan afgestemd op wat er nodig is.

Wat zijn Orthopedische Voorzieningen aan Confectieschoenen (OVAC)?

Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen zijn aanpassingen aan uw confectieschoenen. Een confectieschoen is een standaard schoen die u in een standaard schoenenwinkel kunt kopen. Helaas kunnen niet alle confectieschoenen aangepast worden. Onze orthopedisch schoenmaker of orthopedisch schoentechnoloog (hierna behandelaar genoemd) zal u hierover adviseren. Wij bieden in onze catalogus confectieschoenen aan die aangepast kunnen worden. Vaak wordt een OVAC in combinatie met met orthopedische steunzolen geleverd om de voet te ondersteunen en te stabiliseren. 

De meeste orthopedische voorzieningen zijn gericht op het verbeteren van de mobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aanbrengen van een verhoging of wig: verhogingen en wiggen kunnen ervoor zorgen dat het lichaamsgewicht gelijkmatiger over de voet wordt verdeeld. Dit kan het looppatroon verbeteren en de druk op specifieke delen van de voet verminderen.
  • Afwikkeling onder de schoen maken: hierbij zorgen we voor extra afwikkeling (rolling) onder de schoen. Dit zorgt voor meer loopcomfort en minder druk op de voorvoet.
  • Zool- en hakverhogingen: deze aanpassingen kunnen worden gebruikt om de hoogte van de hak of de zool van de schoen aan te passen, afhankelijk van uw behoeften. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de druk op de voorvoet te verminderen of een beenlengteverschil op te vangen.

Proces van aanmeten tot en met nacontrole 

Verwijzing
U heeft een verwijzing gekregen van uw medisch specialist of podotherapeut voor aangepaste schoenen. Vergeet uw verwijzing niet mee te nemen naar de eerste afspraak. Als u bent doorverwezen door een podotherapeut van RondOm Podotherapeuten dan zijn uw onderzoeksgegevens al met ons gedeeld. Dat is handig, want dan hoeft u niet opnieuw uw verhaal te vertellen.

Eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak bespreekt u uw wensen, klachten, aandoeningen en/of beperkingen met uw behandelaar. Uw behandelaar zal kijken naar uw voeten en de stand van uw lichaam. Dit gebeurt zowel staand en indien mogelijk ook lopend. Daarna worden uw voeten en eventueel onderbenen opgemeten. Dit kan op verschillende manieren en gebeurt zowel met een 3D-scan als gipsafdruk, afhankelijk van de situatie. 

Uw behandelaar beoordeelt of hij of zij uw confectieschoenen kan aanpassen. Dit kan namelijk niet bij alle schoenen. Smeets Loopcomfort biedt zelf ook confectieschoenen aan die aangepast kunnen worden. 

Schoenen ophalen
Na ongeveer 2 weken zijn uw aangepaste schoenen klaar. U kunt uw schoenen op afspraak afhalen. Tijdens het ophalen controleren we alles en geven we u uitleg over het op de juiste manier aan- en uittrekken van de schoenen. Ook krijgt u een op uw situatie afgestemd inloopadvies voor uw schoenen. Als laatste plannen we een controle afspraak voor over vier tot zes weken.

Controle afspraak
Tijdens de controle afspraak bespreekt uw behandelaar hoe het inlopen van de schoenen is gegaan, en of er nog verbeterpunten zijn. Uw behandelaar zal de verbeterpunten aan uw schoenen verwerken. 

Heeft u na de laatste controle toch nog klachten of komen de klachten terug, plan dan altijd een controle afspraak in. Daarnaast adviseren we om jaarlijks op controle te komen, om te controleren of uw schoenen u nog goed passen.

Handige informatie

Levertijd

De gemiddelde levertijd van aanpassingen aan confectieschoen is 2 weken per paar schoenen.

Vergoeding

Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij moet u rekening houden met uw eigen risico. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u namelijk eerst uw eigen risico, als deze nog niet (volledig) op is. Bij uw zorgverzekeraar kunt u de hoogte en stand van uw eigen risico opvragen. Omdat u bij een OVAC zelf de schoenen koopt, is er géén sprake van een eigen bijdrage

Na betaling van het eigen risico, krijgt u aangepaste schoenen in eigendom. Om het voor u makkelijker te maken regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag en declaratie van uw aangepaste schoenen met uw zorgverzekeraar.

Wisselpaar

Bent u tevreden over het eerste paar aangepaste schoenen dat u heeft laten maken door ons? En bent u ouder dan 16 jaar? Dan mag u minimaal 3 maanden na ontvangst van uw eerste paar, een wisselpaar schoenen door ons laten aanpassen. Het wisselpaar is een extra paar schoenen waarmee u kunt afwisselen. We noemen dit ook wel een reservepaar. Op deze manier heeft u altijd 2 paar passende aangepaste schoenen ter beschikking. Voor het bestellen van een wisselpaar is ook u eigen risico van toepassing.

Gebruikstermijnen

Elke zorgverzekeraar stelt de eigen minimale gebruikstermijnen voor aangepaste schoenen vast. Deze gebruikstermijnen kunnen per jaar wijzigen. De gebruikstermijnen geven aan hoe lang een paar aangepaste schoenen gemiddeld gebruikt kan worden. Voor patiënten jonger dan 16 jaar is een minimale gebruikstermijn van 6 tot 9 maanden vastgesteld. U of uw kind heeft dus recht op één paar aangepaste schoenen. 

Voor patiënten van 16 jaar of ouder wordt er onderscheid gemaakt in een minimale gebruikstermijn tussen het eerste paar en het wisselpaar aangepaste schoenen. Het eerste paar mag meestal na 15 of 18 maanden vervangen worden en het wisselpaar na 18 of 36 maanden. Op deze wijze heeft u altijd twee paar aangepaste schoenen ter beschikking. 

Wilt u meer gepersonaliseerde informatie over de gebruikstermijnen van aangepaste schoenen ontvangen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Inlopen

Geef uw voeten en schoenen de tijd om aan elkaar te wennen. Hoewel de aanpassing aan uw schoenen en eventuele steunzolen op maat zijn gemaakt, moeten uw voeten wennen aan de correctie en ondersteuning die de aangepaste schoenen u geven. Het is daarom belangrijk dat u de schoenen tijdens de eerste weken veel draagt. Wij adviseren u gebruik te maken van het inloopschema dat u heeft gekregen van uw behandelaar. Heeft u problemen tijdens het inlopen van de schoenen? Neem dan meteen contact met ons op voor een afspraak.

Verzorging en onderhoud

Verzorging en onderhoud is van groot belang voor een optimaal draagcomfort en levensduur van uw semi-orthopedische schoenen. Door uw schoenen eenmaal per week te poetsen houdt u het leer mooi, soepel en in goede conditie. 

Gladde leersoorten onderhoudt u het beste met een schoencrème. Suède en nubuck houdt u mooi door af en toe op te borstelen met een suèdeborstel of nubuckblokje en regelmatig in te spuiten met beschermende en/of waterafstotende spray. 

Onder verzorging en onderhoud valt ook het afwisselen van uw schoenen, hierdoor gaan uw schoenen langer mee. Wij adviseren u daarom om dezelfde schoenen niet langer dan twee dagen achter elkaar te dragen. Op deze manier kan het andere paar schoenen ‘luchten’. 

Het aan- en uittrekken van uw schoenen heeft ook invloed op de levensduur van uw schoenen. Daarom adviseren wij bij het aan- en uittrekken van uw schoenen de sluiting altijd volledig los te maken. Dat is gemakkelijker voor u en beter voor de schoen. Let bij het aantrekken van uw schoenen op dat de hiel goed achterin de schoen zit en trek de sluiting stevig vast voor optimale ondersteuning van uw voeten. Ook raden wij u aan om een schoenlepel te gebruiken. Dit voorkomt vervormingen van uw schoenen.

Uw schoenen op tijd laten repareren verlengt ook de levensduur. Het is raadzaam om, vanwege eventuele garantie, reparaties aan uw schoenen te laten uitvoeren door uw eigen orthopedisch schoentechnicus. 

Laat de hakken of zolen op tijd vervangen: te lang doorlopen op versleten hakken of zolen kan onherstelbare schade aanrichten aan uw schoenen. Dit kan hogere reparatiekosten als gevolg hebben.

Slijtage door normaal gebruik en door onzorgvuldig gebruik vallen niet onder de garantie. Herstel hiervan is voor eigen rekening.

Verder hebben we nog een aantal tips om uw schoenen zo goed mogelijk te houden:

– Was en controleer uw voeten dagelijks;

– Zet uw orthopedische schoenen nooit op of tegen een warmtebron om ze sneller te laten drogen. Wanneer u dat wel doet, kunnen de materialen dan vervormen of krimpen. Als uw schoenen erg nat zijn geworden, kunt u ze het beste laten drogen op kamertemperatuur met een prop absorberend (kranten)papier erin.

Wij geven voor 3 maanden garantie op de pasvorm van uw schoenen, mits de voet niet verandert. Wij geven 6 maanden garantie op het materiaal van uw schoenen, met uitzondering van ritsen.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details