Therapeutische Elastische Kousen (TEK) en steunkousen

Therapeutische elastische kousen worden ook wel steunkousen genoemd. De steunkousen zijn speciaal ontworpen om druk uit te oefenen op benen of armen. De steunkousen worden vaak gebruikt om de bloedcirculatie te verbeteren. Doordat de bloedcirculatie beter is en overtollig vocht wordt afgedreven neemt de kans op spataderen, trombose en andere beenproblemen af.

Heeft u last van vermoeide of pijnlijke benen, spataderen, een oedeem of andere klachten aan uw benen? Op maat gemaakte steunkousen kunnen een uitkomst bieden.  

Wat zijn Therapeutische Elastische Kousen?

Therapeutische Elastische Kousen (TEK) zijn op maat gemaakte steunkousen. De steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en compressieniveaus en worden speciaal aangepast naar uw persoonlijke behoeften. Omdat ze speciaal voor uw armen of benen ontworpen zijn, zijn ze comfortabel om te dragen en sluiten ze goed aan. Dit vermindert de kans op wrijving en irritatie. Smeets Loopcomfort biedt steunkousen aan op verschillende compressieniveaus.

Aanmeten tot en met nacontrole

Via uw arts of huidtherapeut heeft u een verwijzing gekregen voor therapeutisch elastische kousen. Neem deze verwijzing ook mee naar de afspraak. Uw behandelaar zal met u uw klachten en wensen bespreken. Daarna worden uw armen of benen opgemeten om te bepalen welke maat u nodig heeft. Gevolgd door het adviseren van het juiste compressieniveau en materiaal van de steunkousen, om samen met u de best passende therapeutisch elastische kousen te kiezen. Dit is onder andere afhankelijk van de aard en ernst van de klachten, uw leeftijd en beroep.

Verschillende klasse

Er wordt onderscheid gemaakt tussen steunkousen en therapeutische elastische kousen. Steunkousen hebben drukklasse 1. Dit type steunkousen wordt ingezet bij lichte klachten en milde problematiek. Steunkousen worden vaak preventief ingezet, bijvoorbeeld bij een zwangerschap of tijdens vliegreizen. 

Er wordt gesproken van therapeutische elastische kousen bij een drukklasse van 2, 3 en 4. Deze kousen worden toegepast bij verminderd functioneren van het lymfesysteem en/of bloedvatensysteem.

Handige informatie

Levertijd

De gemiddelde levertijd van therapeutisch elastische kousen ligt tussen de één à twee weken. Uw behandelaar zal u hierover informeren.

Vergoeding

Steunkousen, drukklasse 1, worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Reiskousen worden dus niet vergoed. Therapeutische elastische kousen met drukklasse 2, 3 en 4 worden vergoed door uw zorgverzekeraar, mits er een voorschrift is van uw arts of huidtherapeut. Therapeutische elastische kousen worden uit de basisverzekering vergoed, hierdoor dient u rekening te houden met uw eigen risico. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u namelijk eerst uw eigen risico, als deze nog niet (volledig) op is. Bij uw zorgverzekeraar kunt u de hoogte en stand van uw eigen risico opvragen. Afhankelijk van uw indicatie krijgt u 2 paar of 2 losse kousen.

Meer info vergoedingen.

Gebruikstermijnen

Elke zorgverzekeraar stelt zijn eigen minimale gebruikstermijnen vast en dit kan per jaar ook wijzigen. De gebruikstermijnen geven aan hoelang een therapeutische elastische kous minimaal mee moet gaan. Momenteel hanteren de meeste zorgverzekeraars 12 maanden. 

Wilt u meer gepersonaliseerde informatie hierover? Vraag het uw behandelaar of neem dan contact met ons op, wij zoeken het graag voor u uit.

Aan -en uittrekken

Het op de juiste manier aan- en uittrekken van therapeutische elastische kousen is van groot belang om de effectiviteit van de kousen te garanderen. Uw behandelaar zal u helpen door u te leren hoe u de steunkousen op de juiste manier aan- en uittrekt. Dit kan een uitdaging zijn, vooral als u moeite heeft met bukken of uw voeten niet goed kunt bereiken. Door middel van speciale hulpmiddelen en technieken kan uw behandelaar u helpen om de steunkousen comfortabel en efficiënt aan te trekken.

Wij adviseren u de elastische kousen aan te trekken op het moment dat uw benen het dunst zijn, dat is ’s ochtends. Let op met uw mogelijk scherpe nagels en zorg dat u geen ringen of armbanden draagt. Wilt u het helemaal veilig doen en wilt u optimale grip, dan kunt u ook rubberen steunkoushandschoenen dragen.

Verzorging en onderhoud

Goed onderhoud is belangrijk voor het effect van de therapeutische elastische kousen of steunkousen. Was uw kousen regelmatig (het liefst dagelijks) en let hierbij goed op het wasvoorschrift. De kousen mogen niet in de droger of centrifuge. Afhankelijk van het soort kous mag er geen wasmiddel gebruikt worden of alleen fijnwasmiddelen. U kunt de kousen het best met de hand wassen in lauwwarm water. Dep de kousen daarna droog met een handdoek tot het water er zo veel mogelijk uit is. Laat de kousen daarna aan de lucht drogen. 

U mag de kousen niet uitwringen en geen warmte van apparaten of de zon gebruiken. Dit tast de elasticiteit van de kousen aan. Door het wassen worden de kousen soepeler en kunt u de kousen gemakkelijker aan en uit trekken. Ook is het wassen van de kous beter voor de elastische draden en de druk van de kous. 

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details