Prothesen

Als u een lichaamsdeel mist, kan het wenselijk zijn om dit aan te vullen of te vervangen door een hulpmiddel. Indien u een voet of onderbeen mist, kan een prothese u meer mobiliteit en vrijheid geven tijdens het lopen.

Bent u door uw medisch specialist naar een orthopedisch technicus doorgestuurd voor het aanmeten van een voet- of onderbeenprothese? Dan kunt u bij Smeets Loopcomfort terecht. Omdat wij gespecialiseerd zijn in voeten en onderbenen, maken we alleen prothesen ter vervanging van een voet of onderbeen. Voor andere prothesen verwijzen wij u naar onze vakgenoten met een andere specialisatie.

Wat is een prothese?

Een prothese is een hulpmiddel of apparaat dat een uitwendig lichaamsdeel vervangt. Denk hierbij aan een arm of been, maar het kan ook een kleiner lichaamsdeel zijn zoals een oor. Bij alle prothesen is de functionaliteit van groot belang. Uw orthopedisch technicus zorgt ervoor dat de prothesen mooi is en aangepast is aan uw gebruikerswensen.

Aanmeten tot en met nacontrole

U heeft een verwijzing gekregen van uw medisch specialist voor een prothese. Vergeet uw verwijzing niet mee te nemen naar de eerste afspraak. Het aanmeten van een prothese is vakwerk en vraagt om kundigheid en precisie. Hiervoor bent u op het juiste adres bij Smeets Loopcomfort.

Tijdens de eerste afspraak wordt met u besproken wat uw klachten, aandoeningen en beperkingen zijn. Maar ook zeker de mogelijkheden en wensen van u als patiënt. Samen bespreken we welke doelen we stellen en welke beperkingen we gaan proberen weg te nemen. Samen met u bepalen we welke prothese het beste bij u past. Uw orthopedisch technicus zal kijken naar de stand, volume en functionaliteit van het lichaamsdeel waarvoor de prothese gemaakt zal gaan worden. Gevolgd door het opmeten van dit lichaamsdeel, mits dit al kan. 

Als er bijvoorbeeld nog te veel vocht aanwezig is, is het opmeten nog niet mogelijk. Uw orthopedisch technicus zal dit met u bespreken. Het opmeten kan op verschillende manieren, zoals een met 3D-scan of via een gipshuls.  Met deze afdruk en uw maatgegevens wordt er een mal gemaakt. Over deze mal wordt uw prothese gemaakt. Er wordt een keuze gemaakt in uitvoering en materiaal. Met uitvoering bedoelen we de verschillende technische mogelijkheden om een prothese te maken. Er is een ruime keuze in materialen die we kunnen gebruiken, zoals verschillende kunststoffen en leer. Het komt vaak voor dat we combinaties van verschillende materialen gebruiken, afgestemd op wat u nodig heeft. 

Na de pasafspraak worden de laatste aanpassingen gedaan of er kan mogelijk nog een extra passessie nodig zijn. Dit wordt altijd met u besproken. Uw orthopedisch technicus zal de prothese na ongeveer drie weken met uw passen. Tijdens het passen controleert uw orthopedisch technicus de pasvorm, ondersteuning en eventuele correctie van de prothese. Soms zijn er nog kleine aanpassingen of is er een extra passessie nodig. Hierna mag u proeflopen met de prothese. De duur van de proefperiode is verschillend per persoon. 

Uw orthopedisch technicus zal dit met u bespreken en indien gewenst met u revalidatiearts en/of fysiotherapeut. Als de uiteindelijke prothese gemaakt kan worden, levert u uw proefprothese in. Het verwerken van de laatste aanpassingen en het afwerken van de prothese duurt ongeveer twee tot zes weken, afhankelijk van de soort prothese. 

U kunt uw prothese op afspraak afhalen. Tijdens het ophalen wordt alles gecontroleerd en krijgt u nogmaals uitleg over het op de juiste manier aan- en uittrekken van de prothese. Ook krijgt u een op uw situatie afgestemd inloopadvies voor uw prothese. Als laatste wordt een controle-afspraak gepland voor over vier tot zes weken. Tijdens de controle-afspraak wordt besproken hoe het inlopen van de prothese is gegaan en of er nog verbeterpunten zijn. De orthopedisch technicus zal de verbeterpunten aan uw prothese verwerken. 

Heeft u na de laatste controle toch nog klachten of komen de klachten terug, plan dan altijd een controle-afspraak in. Daarnaast adviseren we om jaarlijks op controle te komen. Kinderen die nog groeien, zien we graag twee keer per jaar terug voor controle.

Handige informatie

Levertijd

Voordat we een prothese mogen/kunnen maken, hebben we altijd een toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Na het aanmeten van de prothese duurt het drie weken voordat de eerste proefprothese klaar is. Daarna mag u proeflopen met de prothese. De duur van de proefperiode is verschillend per persoon. Uw orthopedisch technicus zal dit met u bespreken. Zodra de uiteindelijke prothese gemaakt kan worden, duurt het verwerken van de laatste aanpassingen en het afwerken van de prothese ongeveer twee tot zes weken, afhankelijk van de soort prothese.

Vergoeding

Elke zorgverzekeraar stelt zijn eigen voorwaarden voor de vergoeding van een prothese. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar onze vergoedingen pagina. Daar staat per zorgverzekeraar uitgeschreven wat de vergoedingen en voorwaarden zijn per zorgverzekeraar. 

U heeft wel altijd een verwijzing nodig van een medisch specialist, zoals bijvoorbeeld een revalidatiearts of orthopeed zijn én moet de prothese voor permanent gebruik zijn. Een prothese voor het sporten of met een cosmetisch doel, wordt niet vergoed. Om het voor u makkelijker te maken regelt Smeets Loopcomfort de aanvraag en declaratie van uw prothese met uw zorgverzekeraar. Onze orthopedisch technicus zal dit proces en de vervolgstappen met u bespreken, afgestemd op uw persoonlijke situatie.V

Draagadvies

Gun uw lichaam en de prothese de gelegenheid om aan elkaar te wennen. Hoewel de prothese op uw maten zijn gemaakt, moet uw lichaam wennen aan de correctie en ondersteuning die de prothese u geeft. Het is daarom erg belangrijk dat u de prothese gedurende de eerste weken regelmatig draagt. Een indraagtijd is noodzakelijk. Wij adviseren u gebruik te maken van het indraagschema dat u ontvangt van uw orthopedisch technicus. Daarnaast is het belangrijk om de eerste dagen regelmatig, het liefste ieder uur, te controleren of er geen drukplekken of schaafplekken ontstaan.

Ervaart u problemen tijdens het indragen van uw prothese? Of merkt u druk- of schaafplekken? Neem dan meteen contact met ons op voor een afspraak.

Om uw huid te beschermen, kan het wenselijk zijn om een liner of stompkous te dragen. Uw orthopedisch technicus zal u hierover advies geven. 

Gebruikstermijn

Elke zorgverzekeraar stelt zijn eigen minimale gebruikstermijnen vast en dit kan per jaar ook wijzigen. De gebruikstermijnen geven aan hoelang een prothese minimaal mee moet gaan. Gebruikstermijnen van een prothese zijn afhankelijk van het type prothese en liggen tussen de 36 en 72 maanden. 

Wilt u meer gepersonaliseerde informatie hierover? Vraag het uw orthopedisch technicus, kijk op onze vergoedingen pagina of neem contact met ons op, wij zoeken het graag voor u uit.

Verzorging en onderhoud

Verzorging en onderhoud is van groot belang voor een optimaal draagcomfort en levensduur van uw prothese.  Door uw prothese eenmaal per week te onderhouden, houdt u uw prothese in goede conditie. De manier van schoon maken en onderhouden is afhankelijk van de gebruikte materialen. Uw orthopedisch technicus zal u informeren over de gebruikte materialen. Voor elke prothese is het belangrijk om deze dagelijks te laten luchten. Meestal is dit ’s nachts het makkelijkste om te doen. Leg de prothese open (indien mogelijk), in een goed geventileerde ruimte.  

Hieronder vindt u van de meest voorkomende materialen de schoonmaak- en onderhoudsinstructies. 

Kunststof
Kunststoffen kunnen het best worden schoongemaakt in lauwwarm water met een zachte doek of spons. Eventueel met een klein beetje neutrale zeep. Droog daarna de prothese goed af en laat verder aan de lucht drogen.

Metalen
Probeer de metalen onderdelen te ontwijken met het schoonmaken met water. Dit voorkomt dat dat het metaal gaat roesten. 

Textiel
Was uw prothese met de hand in lauwwarm water met een klein beetje fijnwasmiddel. U kunt een zacht borsteltje gebruiken om vlekken te verwijderen. Spoel daarna uw prothese goed uit met water. Laat de prothese liggend drogen in een goed geventileerde ruimte. Gebruik geen centrifuge, droger of andere warmtebron en laat ook niet in de zon drogen.

Leer
Leer kan op verschillende manieren onderhouden worden. Bij een prothese is dit anders dan bij schoenen. Leer van een prothese kan het best worden schoongemaakt met lauwwarm water en een zachte doek. Eventueel met een klein beetje neutrale zeep. Let op dat het leer niet te nat wordt. 

Droog daarna de prothese goed af en laat aan de lucht drogen, niet bij de verwarming of in de zon. Na het drogen kunt u het leer inspuiten met een beschermende en/of waterafstotende spray tegen vuil en vocht. Voor extra verzorging kunt u het leer één keer per maand poetsen met een kleurloze schoenpoets. Vergeet niet de schoenpoets na te poetsen met een schone, droge, zachte doek.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details